01:38

Završni ispit za male maturante počinje u sredu

KURIR TELEVIZIJA

POLAGANJE MALE MATURE U SREDU, 23. JUNA: Osmaci spremni, tokom završnog ispita na snazi posebni uslovi

Društvo -

Manje od nedelju dana ostalo je do završnog ispita za osmake zakazanom za 23. jun. Provera znanja počinje testom iz srpskog jezika, a zatim sledi test iz matematike i kombinovani test. Većina đaka već je izabrala srednju školu, koju će upisati 13. jula, posle čega ih čeka bezbrižan raspust.

Ove godine, uslovi u kojima se održava mala matura zahtevniji su nego ranije.

Milan Krstić, direktor OŠ Pavle Savić, za Kurir televiziju kaže da u prostorijama ne sme da bude više od 12 učenika.

"Tako da mi za potrebe ovog završnog ispita upotrebiti 34 učionice i sedam prostorija za učenike koji iziskuju posebnu pomoć nastavnika", objasnio je Krstić.

Nastavnici kažu da je zbog onlajn nastave najviše trpela interakcija sa decom, ali su uprkos tome uspeli da ih pripreme za kraj osnovnog obrazovanja.

Nikola Topalović, odeljenski starešina u osmom razredu kaže da đaci uvek traže još neki dan.

"Oni bi da se to odloži, bili bi najzadovoljniji. Ako pitate nastavnike, mislim da generalno jesu spremni. Mada, situacija u vezi sa koronom je dosta otežala i nastavnicima i učenicima", smatra Topalović.

Budući srednjoškolci već imaju spisak želja za odabir škole. "Volela bih da upišem Petu beogradsku gimnaziju. Ja bih volela Pravno-poslovnu. Idem na pripremnu nastavu, nastavnici nam puno pomažu. Oni su nam velika podrška, kao i roditelji", kažu dve učenice.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:24

ĐACI OSMACI POD PRITISKOM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track