01:59

Mentalno zdravlje nacije ugroženo zbog korone

KURIR TELEVIZIJA

TREĆINA STANOVNIŠTVA POD STRESOM ZBOG KORONE! Klinički psiholog: Najugroženiji su stari i adolescenti

Društvo -

Pandemija koronavirusa uticala je na mentalno zdravlje građana cele planete, a u Srbiji je kod trećine stanovništva izazvala stres.

Klinički psiholog dr Zorana Filipović iz Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" za Kurir televiziju kaže da je i Ministarstvo zdravlja predvidelo da će biti ovakvih posledica, pa je i pre proglašenja otvorena linija za pružanje psihosocijalne podrške građanima.

"Koliki je značaj te linije najbolje govore brojke. Imali smo 13.000 poziva građana, koji su početkom pandemije najčešće bili zabrinuti za svoje i zdravlje svojih bližnjih, plašili su se i imali egzistencijalne i porodične probleme. Kako je vreme prolazilo, menjali su se i razlozi javljanja", navodi ona i dodaje da su potom usledili pozivi zbog promena u raspoloženju, anksioznosti, straha od gubitka...

Najozbiljnije probleme imali su ljudi sa predispozicijom da razviju dublje psihičke simptome i teškoće, stariji građani i adolescenti.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:55

VELIKI PRITISAK NA PSIHU U VREME KORONE: Najugroženije višečlane porodice, anksioznost i depresija u porastu (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track