PEDIJATAR DR KONSTANTINIDIS ZA OBAVEZNU VAKCINACIJU DECE PROTIV OVČIJIH BOGINJA: Varičele mogu da izazovu upalu pluća i mozga
Foto: Kurir

POZDRAVLJA SVAKU VAKCINACIJU

PEDIJATAR DR KONSTANTINIDIS ZA OBAVEZNU VAKCINACIJU DECE PROTIV OVČIJIH BOGINJA: Varičele mogu da izazovu upalu pluća i mozga

Društvo -

Profesor dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije kaže za Kurir da podržava svaku vakcinaciju, pa i onu protiv varičela, ali napomnije i da ih još niko nije konsultovao o uvođenju obavezne vakacinacije dece protiv ovčijih boginja.

- Varičele mogu da naprave značajnu upalu pluća i encefalitis (upala mozga). Karakteristika varičela je dugo ostavljaju oslabljen imunitet, šest nedelja do dva meseca po prestanku boginja i to je problem. U vezi s obaveznom vakcinacijom protiv varičela nije nas niko konsultovao, ali i kao pedijatar i kao predsednik Udružena pedijatara, pozdravljam svaku novu vakcinaciju jer je to osnovna metoda za prevenciju zaraznih bolesti - navodi dr Konstantinidis.

On dodaje i da u vezi imunizacijom protiv varičela treba obaviti veliku konsultaciju kompletne struke, kao i da je dosta nepoznanica, pa i to kada je uvesti u kalendar imunizacije. Dr Konstantinidis kaže da treba razmisliti i o vakcinaciji trudnica protiv varičela.

Podsetimo, epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorovic izjavio je za Kurir da bi već na jesen mogla da se uvede kao obavezna vakcinacija dece protiv varičela. On je istakao da je vakcinacija protiv varičela obavezna u nekim državama i da ne čudi što i mi krećemo tim stopama.

- Treba da se vidi kada da se stavi u kalendar imunizacije kod nas, da li će to da bude u drugoj ili četvrtoj godini života. U Australiji je to u drugoj. Očekuje se da Republička stručna komisija za zarazne bolesti najkasnije u septembru promeni pravilnik i program o obaveznoj imunizaciji i u njega uvrsti vakcinu protiv varičela - rekao je za Kurir prof. Tiodorovic.

(Kurir.rs/J.S.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track