ŠTA JE UZROK NOVE EKSPLOZIJE U SLOBODI: Ljuban Karan, Darko Trifunović i Bratislav Zečević u Usijanju dana
Foto: Kurir

kurir televizijA

ŠTA JE UZROK NOVE EKSPLOZIJE U SLOBODI: Ljuban Karan, Darko Trifunović i Bratislav Zečević u Usijanju dana

Društvo -

U magacinskom prostoru fabrike “Sloboda” u Čačku u subotu oko 19.50 sati došlo je do eksplozije. Povređena su tri radnika, jedan od njih prevezen je u čačansku bolnicu. Ljudi koji žive u blizini fabrike su evakuisani. U istoj fabrici je pre 17 dana došlo je do serije eksplozija. Ovo je treći po redu incident u ovoj vojnoj kompaniji.

Da li je ljudska neodgovornost ili nekompetenstnost uzrok tri eksplozije? Ko će voditi istragu? Kome je ugrožena bezbednost?

Usijanje
foto: Kurir

Gosti “Usijanja dana” su Ljuban Karan bivši oficir Kontraobaveštajne službe i potpukovnik u penziji, Darko Trifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost i Bratislav Zečević načelnik gradskog štaba za vanredne situacije u Čačku.

02:15

DARKO TRIFUNOVIĆ U USIJANJU DANA: Ima indicije da je eksplozija u Slobodi sabotaža

- Ljudski faktor može da bude i proupust i nemar u radu ili sabotaža. Ali ova fabrika ranije nije imala ovakve incidente, a onda u poslednjih godina se ovo dešava. To izaziva mnoge dileme, ima indicija da je sabotaža. Posle prve eksplozije trebalo je napraviti analizu i porcenu bezbednosnih rizika, nismo čuli da li ova fabrika to ima, ako je sabotaža, treba napraviti analizu, radi se o fabrici koja je sigurno skladištila propisano, nije mi se dopalo kad je danas Stefanović rekao da će istraga biti duga i spora. kaže Trifunović.

Usijanje
foto: Kurir

- Mislim da eksplozije ranije u Slobodi i u inostranstvu nemaju nikakve veze, one su postale povod za obaveštajni napad na Rusiju, traže se razlozi da se proteraju diplomate. Srbija je sad u hibridnom ratu, jača i vojno i ekonomski, a ako je u pitnajud diverzija, treba utvrditi a ako nije diverzija, odna su propusti u unutrašnjoj strukturi. Mislim da su o istragu uključeni i vojni organi, ovako se slabi odbrambena sposobnost zemlje. Mislim da su jake indicije da je ovo bila sabotaža, nemoguće je da se to ponavlja, kaže Karan.

- Ne znam d ali se u bivšoj SFRJ dešavale ovakve eksplozije, kaže Trifunović.

- Istraga je teška jer je teško izvršiti uviđaj na licu mesta, jer je ono uništeno, ali ima zaobilaznih metoda, ali teško će nekom biti dokazana krivica. Treba da se utvrdi da li u takvoj fabrici postoji nečija obaveštajna infrastruktura. Kad se neki spavač instalira onda može da se uradi nešto , a teško ga je otkriti ukoliko nemate ljude u fabrici koji se bave kontraobaveštajnim radom, kaže Karan.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track