DОКТОR MILJKO RISTIĆ ZA KURIR: OPREZ! NIKAKO ne konzumirajte ALKOHOLNA PIĆA po ovoj vrućini! Preti vam RIZIK od INFARKTA!
Foto: Dado Đilas

tropske vreline

DОКТОR MILJKO RISTIĆ ZA KURIR: OPREZ! NIKAKO ne konzumirajte ALKOHOLNA PIĆA po ovoj vrućini! Preti vam RIZIK od INFARKTA!

Društvo -

Ekstremno visoke temperature mnoge sugrađane su naterale da spas potraže na bazenu, jezeru ili reci. Međutim, nagli ulazak u vodu, kada su spoljne temperature blizu 40 stepeni, a temperature vode oko 20, može prouzrokovati infarkt, pa čak i dovesti do smrtnog ishoda, upozorava za Kurir čuveni srpski kardiohirurg prof. dr Miljko Ristić!

Bazen, Dečak, Davljenje, Davi Se
foto: Profimedia

Ovo je period, kako kaže, kada svi, a naročito srčani pacijenti, treba da budu jako oprezni.

- Za organizam nikada nije dobro da se prave nagli prelazi - niti iz preterano hladnog u toplo, niti iz preterano toplog u hladno. Druga varijanta je čak mnogo opasnija. Kod ulaska u hladnu vodu, kada je spoljna temperatura visoka, organizam se brani sužavanjem krvnih sudova kako se u hladnoj sredini ne bi gubila toplota.

To suženje krvnih sudova kod osoba koje boluju od ateroskleroze i koje već imaju sužene krvne sudove se može završiti infarktom ili fatalno - kaže prof. dr Ristić, koji podseća da su, iako u manjoj meri, od ovog ugroženi i mladi.

koktel
foto: Profimedia

Dodatni rizik, kako kaže, predstavlja i konzumiranje alkoholnih pića na vrućini, jer alkohol takođe širi krvne sudove.

- Preporučuje se izbegavanje masne hrane koja opterećuje varenje. Ishranu treba svesti na, manje-više, vegetarijansku - voće i salate, a, naravno, preporučuje se redovna hidratacija - konzumiranje vode, i osvežavajućih pića, kao što su limunade i oranžade.

Kurir.rs/R. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track