GORI SRBIJA: Nada Macura i meteorolog Đorđe Đurić u Usijanju dana KOLIKO ĆE TRAJATI?
Foto: Kurir

kurir televizija

GORI SRBIJA: Nada Macura i meteorolog Đorđe Đurić u Usijanju dana KOLIKO ĆE TRAJATI?

Društvo -

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHZS) upozorio je građane na veoma toplo vreme s temperaturama koje su znatno iznad proseka za ovaj period godine. Danas se najviša dnevna temperatura kreće od 36 do 38 stepeni. Manji pad temperature očekuje se u petak, 25.juna.

Koliko će trajati tropske vreline u Srbiji? Kako da se pripremimo za izlazak iz kuće? Šta sunčevo zračenje može da izazove? Koji simptomi ukazuju na dehidraciju organizma?

Gosti današnjeg Usijanja dana su dr Nada Macura, kardiolog i Đorđe Đurić meterolog. Voditelj i urednik emisije je Jelena Pejović.

Usijanje
foto: Kurir

- Ovo je pravo usijanje tela, svaka osoba je za sebe, reumatičari vole visoke temperature, najgore podnose toplo i vlažno amsatičari. Idealno za organizam je toplo i suvo. Uvek sa žaljenjem gledam ljude koji moraju da oblače sako i kravatu, treba više lana i poroznih materijala. Naša koža trpi najviše, a hronični bolesnici treba da prilagodi terapiju. Savetovala bi starijim i hroničnim da ne izlaze u nekom periodu napolje, kaže Macura.

03:50

NADA MACURA O TROPSKIM VRELINAMA U SRBIJI

- Ova vazdušna masa stigla je sa severa Afrike, ne samo do nas nego i do Rusije, danas je i u Moskvi 35 stepeni, ali ovo nije neobično za nas, bilo je i ranije, ali je problem što smo naglo iskočili iz hladnijeg perioda u vreli, i treba duže prilagođavanje, kaže Đurić.

- Ako odemo u pustinju u Egipat, tamo je suv vazduh, i tamo se toplota mnogo lakše podnosi, dok na primer u Beogradu može da bude 28 stepeni a velika vlažnost, pa nam je teže, kaže Macura.

- Toplo vreme utiče na neurološke pacijente i izaziva agresiju, kaže Macura.

Usijanje
foto: Kurir

- Na globalnom nivou temperatura je porasla za 0,5 do 1 strepen. Tokom 70-tih prosečno je u julu bilo oko 22 stepena prosečno, znači tokom dana prosečno oko 28 stepeni. Ali već za vikend nas čeka mnogo prijatnija situacija, i normalna temperatura ok 30 stepeni, a od ponedeljka opet do 35 stepeni, ali ne kao danas, kaže Đurić.

- Najbolje je klimu baždariti na oko 25 stepeni, ne valja spavati sa klimom. Treba ići u šume što više, to je blagotvorno za organizam, kaže Macura.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track