HOROR IZ PETNICE: Bludnik napao devojku, pa je slikao dok sklupčana plače na stolici! ONA VRIŠTEĆI IZLETELA NAPOLJE
Foto: Profimedia

Seksualno nasilje u istraživačkoj stanici

HOROR IZ PETNICE: Bludnik napao devojku, pa je slikao dok sklupčana plače na stolici! ONA VRIŠTEĆI IZLETELA NAPOLJE

Društvo -

U istraživačkoj stanici "Petnica" jedan od zaposlenih - S, godinama je seksualno uzemiravao/zlostavljao devojke, koje su u trenutku nasilja bile ili maloletne ili jedna punoletne.

Devojke pripadaju različitim generacijama polaznica "Petnice", a model kojim ih je S. uvlačio u svoj izopačeni svet manipulacija i zlostavljanja, identičan je. S. je predstavljen kao omiljena osoba u stanici, osoba sa ogromnim autoritetom, koja je bila zadužena da pregleda radove koje su polaznici i polaznice pisali tokom seminara i Letnje naučne škole u "Petnici". Amaterski se bavio i fotografijom.

U razgovoru za nedeljnik "Vreme", njih pet je opisalo kroz šta je prošlo u ovom centru. S. je devojke terao da piju alkohol, fotografisao ih nage ili ogrunute samo u prozirne tkanine, a neke od njih je slikao nage bez svesti, u pozama u koje ih je sam nameštao. Neke od devojaka su zlostavljača odmah prijavile upravi "Petnice", neke nekoliko godina kasnije, a neke početkom ove godine. Mnoge nikad i nisu otkrile užase kroz koje su prošle sa S. Htele su slučaj da prijave policiji, ali su im advokati, koje su konstultovale, rekli da je kod svih devojaka natupila zastara.

Za priču o zlostavljanju u "Petnici", kako piše "Vreme", ključno je leto 2014, kada dolazi do velikog preokreta zahvaljujući jednoj devojci, polaznici seminara biologije. Ona je otišla kod S. da joj pregleda rad, dve večeri je kod njega sedela po šest sati i sve to vreme je trpela pritisak da je fotografiše, uz pretnje da joj rad neće izaći ako ne skine brushalter ili ako ne pristane da pije alkohol. Prema saznanjima ovog lista, postoje fotogrfije ove devojke kako sklupčana plače na stolici, a koje je S. napravio dok ju je maltretirao.

Pokušao je da joj nasilno smakne bretelu majice, a devojka je vrišteći izletela napolje. Njeno vrištanje uzbunilo je pristune, svi su odmah istrčali u dvorište, a ona je ispričala šta se dogodilo. Reagovao je Tomica Mišljenović, tadašnji rukovodilac seminara biologije, i obavestio upravu. Tada dolazi informacija da je sa S. razgovarano i da se "neprihvatljiva situacija više neće ponoviti". Mišljenovic kaže da je tada svojim polaznicima uveo praksu da se kod S. odlazi samo u grupi. To su uradili još neki rukovodioci programa, ali ne svi.

- Pričamo i izuzetno posvećenoj i nadarenoj devojci koja je imala čak i po dva naučna rada godišnje i koja je i danas upšena naučnica. Saznao sam da je imala incidentnu situaciju dok je sa S.sređivala rad za "Petničke sveske". Pošto je bila jako uznemirena, pod stresom i u rekaciji koja je ličila na manji napad panike, zamolio sam saradnice, po godinama bliže njoj nego ja, a uz to i bolje nego ja umeju da pristupe deci koja su pod stresom, da prve razgovaraju s njom. Sa njom je razgovarala koleginica, kao devojka sa devojkom, računajući da će joj se lakše otvoriti - rekao je Mišljenović, kao i da je do njega tada došla inforamcija da je S. devojku pokušao da fotografiše i da je tražio od njeg da spusti bretelu.

Mišljenović je obavestio upravo o tome, prvo je održao interni sastanak sa sradnicima na seminaru biologije, a potom obavestio i Vigora Majića, tadašnjeg direktora.

- Nikola Božić (sadašnji direktor) je u to vreme bio fizički prisutan u stanici i imao je inforamciju o tome, ali Vigor je taj koji je razgovarao sa S - naveo je Mišljenović.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track