GORAN VESIĆ O DIGITALNIM UDŽBENICIMA: Roditelji neće plaćati štetu ukoliko se tableti pokvare!
Foto: Printscreen TV Prva

dobra vest ZA roditelje

GORAN VESIĆ O DIGITALNIM UDŽBENICIMA: Roditelji neće plaćati štetu ukoliko se tableti pokvare!

Društvo -

Učenici nižih razreda osnovnih škola na teritoriji Grada Beograda dobiće do 1. septembra besplatne udžbenike i tablete od ove institucije.

Ovi tableti će, kako Kurir saznaje, biti osigurani od svake štete, te roditelji u slučaju kvara, lomljenja ili krađe neće snositi troškove!

Takođe, oni će ove tablete, koji se u maloprodaji ne mogu naći po ceni nižoj od 130 evra, moći da, nakon tri godine, otkupe za maltene simboličan iznos od oko 25 evra.

Ovo za Kurir otkriva zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji kaže da su digitalni udžbenici naša budućnost i da smo napravili veliki korak ka osavremenjivanju obrazovanja.

dete, tablet
foto: Profimedia

- Učenici će dobiti vrlo kvalitetne tablete "lenovo", čija cena nije ispod 130 evra u maloprodaji. Svako od njih dobiće i digitalnu verziju besplatnih udžbenika. To praktično znači da papirne udžbenike više neće morati da nose i da im oni neće biti neophodni.

Kako bismo obezbedili da se nastava neometano vrši na tim udžbenicima Gard će obezbediti i 6.949 laptopova za učitelje i nastavnike koji rade sa tom decom. Svaka učionica će biti pokrivena vaj-fajem, a ona koja još uvek nije, biće do 1. septembra - kaže Vesić i dodaje da će za svaki tablet biti obezbeđena i kartica sa neograničenim internetom kako bi učenici mogli da ga koriste kući čak iako nemaju internet. Grad će, istovremeno, tablete osigurati od svake štete.

tablet
foto: AP/Ilustracija

- Svaka šteta koja ulazi u nekakav garantni rok biće popravljena bez da roditelji imaju dodatni trošak. Ako i detetu, na primer, tablet padne, razbije se, to će biti pokriveno osiguranjem. Tablet je osiguran i od krađe, trudili smo se da sve situacije predvidimo i zaštitimo roditelje od svih stvari koje s tabletom mogu da se dese - kaže Vesić.

Garantni period i osiguranje uređaja je tri godine, a Vesić kaže da će posle isteka tog vremena roditelji moći isti taj tablet da otkupe po povoljnoj ceni. - Naša ideja je da posle tri godine omogućimo roditeljima do po ceni koja će biti između 25 i 30 evra otkupe tablet. To je vrlo povoljno za njih, a na taj način će ih deca možda i više čuvati - zaključuje i dodaje da će roditelji tablete dobijati, između 15. avgusta i 1. septembra, na revers, a ravers će potpisivati u opštinama zajedno sa školama. Škole će birati udžbenike, nakon čega će deca dobijati kodove uz pomoć kojih će moći da im pristupe.

(Kurir.rs/R. Kantar)

Nema igrica

Tableti zaključani od 22 do 6 sati

Iako će se mnogi klinci obradovati tabletima, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ističe da će se, na preporuku Ministarstva prosvete, ovi tableti zaključavati u 22 sata.

- Otključlavaju se u šest sati ujutru. Učenici će moći da na njima izađu na platforme za udžbenike i sajtove koje imaju veze sa obrazovanjem. Tablet je nastavno sredstvo, tako da nema igrica, Tik Toka i Jutjuba.

ČINJENICE

Izgled tablet uređaja

Tablet 8 inča osetljiv na dodir

IPS LCD

32 GB

WiFi

webcam

Android 9

4G

quad core cpu

ČINJENICE

Aplikacije na tabletima

- Uključena roditeljska kontrola

- Gugl alati (dokumenti, tabele, slajdovi, disk)

- Gugl mit

- MS Ofis 365

- MS Tims

- Zum

- aplikacija za crtanje

- aplikacija za čitanje pdf dokumenta

- aplikacija za izradu animacije

- aplikacija za snimanje i osnovnu obradu zvuka

- aplikacija za snimanje i osnovnu obradu video zapisa

Učenici imaju pristup

- školskoj platformi za onlajn učenje (potrebna je instalacija odgovarajuće aplikacije poput Mudla, Gugl učionice, MS Timsa, Edmoda)

- sajtu svoje škole

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja