02:06

KOLIKO PLAĆAMO DRŽAVI

KURIR TELEVIZIJA

KOLIKO NOVCA DAJEMO NA POREZ? Raspitajte se šta plaćate da ne biste plaćali DVAPUT!

Društvo -

Porez na dohodak, socijalni doprinosi za obavezno penziono i zdravstveno osiguranje, PDV i akcize pri kupovini proizvoda, porez na imovinu za kuće i stanove, kao i razni drugi porezi, takse i naknade.

Građani znaju da plaćaju visoke namete ali ne i da su neki skriveni i da je to više od 600.000 dinara na godišnjem nivou.

Porez
foto: Kurir Televizija

Bruto zarada se deli na tri dela, deo za nas, deo za državu, a deo za poslodavca. Međutim, veliki deo nameta plaćamo i van navedenog odnosa smatraju ekonomisti, pa taj odnos i nije toliko realan.

- Moja zarada je kasnije opterećena drugim poreskim izdacima. tako da kada ja uđem u prodavnicu, ja moram da platim PDV na kupljenu robu koji opet pripada državi, kada odlazim da platim godišnji porez na imovinu, ja opet plaćam državi - rekaoje ekonomista Božo Drašković.

Porez
foto: Kurir Televizija

Prema računici portala "Moj porez", prosečnom platom od 65 000. Građani uplate u PIO fond preko 250 000 dinara godišnje, 110 000 u RFZO, oko 170 000 kroz PDV i akcize, a novac od poreza se troši na plate u javnom sektoru, javne nabavke, otplate kamate na javni dug, subvencije i penzije.

- Imajući to u vidu, mislim da bi bilo nužno da se razmotri kompleksnost poreskog sistrma i prihoda kroz svakog zaposlenog kroz poreze i doprinose i socijalna davanja - rekao je Drašković.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:40

Srbija dobija Zakon o digitalnoj imovini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track