KURIR TELEVIZIJA

ALARM ZA RODITELJE! Iz Udruženja za rehabilitaciju i prevenciju UPOZORAVAJU: Sve mlađa deca kreću sa konzumacijom!

Društvo -

Kancelarija Ujedinjenih Nacija za drogu i kriminal objavila je najnoviji globalni izveštaj o drogama za 2020. godinu, prema kome je 269 miliona ljudi starosti između 15 i 64 godine koristilo neku psihoaktivnu supstancu, što je oko 5,4% svetske populacije ove životne dobi.

U 2021. godini, Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama obeležen je pod sloganom „Širimo znanje o drogama. Sačuvajmo živote“ sa ciljem da se naglasi koliko je važno podizati svest o činjenicama koje se tiču konzumiranja droga.

Koliko je droga prisutna u Srbiji i kako stati na put ovom problemu, rekao nam je gost "Pulsa Srbije" Aleksandar Žugić iz Udruženja za podršku u prevenciji i rehabilitaciju zavisnika od opojnih sredstava "Izlazak".

Aleksandar Žugić
foto: Kurir televizija

- Droga je dostupna u Srbiji isto kao i u ostalom delu sveta. Mladi ne razmišljaju o posledicama kada probaju drogu.

- Prevencija bi trebalo da se digne na jedan ozbiljniji sistemski nivo. Mi imamo razne programe, projekte i institucije, ali ni to nije dovoljno da se ovaj problem dovede na odovarajuću meru.

On je naveo da je u većim sredinama droga zastupljenija nego u manjim.

Aleksandar Žugić
foto: Kurir televizija

- Ima veze i sa platežnom moći, imamo jedan primer u jednom upravnom okrugu u kome postoji pet opština u tom jednom gradu je bila stopa znatno izraženija, a ipak nije platežna moć jedini faktor koji utiče na to.

- Ta starosna dob je sve niža. Tinejdžeri kreću sa tim, jer je prisutno. A korona je zantno otežala sve to, baš onda kada je krenuo problem sa kovidom, svi su se manje više zatvorili, sve je postalo izuzetno otežano, poslati nekoga na rehabilitaciju više nije bilo tako jednostavno. Mi smo radili punom parom sve vreme - kaže Aleksanar.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

03:50

UPOTREBA NARKOTIKA SKOČILA ZA 20 ODSTO TOKOM PANDEMIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track