VIŠE OD 99 ODSTO PREMINULIH U SAD SU NEVAKCINISANI! Fauči: Ovo je tužno i tragično, ove smrti su se mogle sprečiti!
Foto: Zorana Jevtić

ozbiljno upozorenje

VIŠE OD 99 ODSTO PREMINULIH U SAD SU NEVAKCINISANI! Fauči: Ovo je tužno i tragično, ove smrti su se mogle sprečiti!

Društvo -

Čak 99,2 odsto umrlih od posledica korona virusa u SAD su nevakcinisane osobe, otkrio je Entoni Fauči, glavni američki stručnjak za infektivne bolesti i dodao da je to "tužno i tragično jer se većina toga može izbeći i sprečiti".

Fauči je za američki En-Bi-Si rekao da je frustrirajuće imati tako "strašnog neprijatelja" u korona virusu kada postoji vakcina, odnosno kontra mera koja je vrlo efikasna.

Razlozi za nepoverenje građana SAD su, naveo je Fauči, uglavnom utemeljeni u ideologiji i nenaučnim činjenicama.

Entoni Fauči
foto: EPA/Chris Kleponis

- Naša zemlja ima veoma srećne okolnosti da poseduje dovoljno vakcina da se vakcinišu svi građani. A širom sveta postoje ljudi koji bi učinili sve da nabave vakcine - rekao je.

SAD su država sa najviše umrlih od kovida-19 u svetu, a od početka epidemije umrlo je više od 605.000 ljudi.

korona virus, umrli
foto: Profimedia

Više od 157 miliona Amerikanaca je, prema podacima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, potpuno vakcinisano, što predstavlja 47,4 odsto ukupne populacije zemlje. Međutim, stope vakcinacije su i dalje niske u mnogim delovima juga.

Brzo širenje delta varijante, kako prenosi američki "Fox 6", zabrinulo je mnoge zdravstvene stručnjake koji se boje da će svaki napredak protiv pandemije biti zaustavljen. U Arkanzasu, koji ima jednu od najnižih stopa vakcinacije u zemlji, sa samo oko 34 odsto potpuno imunizovane populacije, raste broj hospitalizovanih i umrlih.

koronavirus, respirator
foto: EPA/Janos Vajda

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je upozorila prošle nedelje da će novi sojevi koji se lakše šire, nedovoljno imunizovana populacije i skidanje maski i drugih mera javnog zdravlja, odložiti kraj pandemije pre nego što se virus obuzda.

- Svaka patnja ili smrt od kovida-19 je tragična. Sa vakcinama dostupnim širom zemlje, patnja i gubitak koji sada vidimo gotovo je u potpunosti moguće izbeći - rekla je u četvrtak dr Rošel Valenski, direktorka Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Kurir.rs/R. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track