VELIKA POBEDA! ZAUSTAVLJEN BANKARSKI LOBI: Čak 150.000 građana može i dalje da tuži banke i traži vraćanje novca!
Foto: MUP

Uspeh

VELIKA POBEDA! ZAUSTAVLJEN BANKARSKI LOBI: Čak 150.000 građana može i dalje da tuži banke i traži vraćanje novca!

Društvo -

Poslanici Skupštine Srbije koji su podneli predlog za autentično tumačenje zakona o zaštiti potrošača, korisnicima finansijskih usluga i obligacionim odnosima, kojim se praktično aboliraju banke za neosnovano naplaćivanje nameta građanima, juče su zvanično povukli svoj predlog!

Efektiva, banke, sud, gubljenje
foto: Shutterstock

Ova odluka je, kako kažu sagovornici Kurira, od izuzetnog značaja za oko 150.000 građana koji u ovom trenutku vode sporove protiv banaka, za one koji pripremaju tužbe, kao i za preko 10.000 onih koji su već dobili presudu!

Poslanici su, podsetimo, u autentičnom tumačenju zakona zauzeli stav koji je išao u korist bankama, a na štetu građana koji su tužili banke, jer su im za kredite, posebno stambene, naplaćivale troškove mimo zakona. Predlog su povukli nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić lično zamolio Aleksandra Martinovića, šefa poslaničke grupe SNS u Skupštini.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Tanjug

Vučić se, kako je Kurir pisao, na ovaj korak odlučio posle detaljnog promišljanja i opredeljenja da su interesi građana uvek na prvom mestu.

I poslanik SNS Vladimir Đukanović zamolio je kolege Veroljuba Arsića, Jelenu Žarić Kovačević i Dejana Kesara da povuku tumačenja, a prethodno je otkazana i sednica skupštinskog Odbora za ustavna i zakonodavna pitanja, koja je trebalo je da bude održana juče, a na kojoj je trebalo da se raspravlja o ovim propisima.

krediti, banke, osiguranje, Efektiva, Dejan Gavrilović
foto: Fonet/Medija centar

U ovom trenutku se vodi između 120.000 i 150.000 sporova protiv banaka, a taj broj se konstantno povećava, kaže za Kurir Dejan Gavrilović, predsednik organizacije Efektiva. Svi ovi građani bili bi na gubitku da je ovaj propis usvojen.

Vladimir Vasić, UBS

Banke apeluju da se nađe rešenje

Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) rekao je za TV K1 da u velikim grupacijama banaka razmišljaju hoće li zbog nestabilnosti koju je izazvao veliki broj tužbi protiv banaka nastaviti kreditiranje.

- Banke apeluju da se pronađe rešenje problema koji je sistemski i opterećuje i sudove i banke. Nesigurnost nikome ne prija posebno onima koji ulažu u Srbiju.

- Bilo bi suludo da je predlog usvojen. U istoriji svetskog pravosuđa nije zabeleženo da se već uspostavljena sudska praksa i tumačenje zakona koje je dovelo do više od 10.000 pravosnažnih presuda potpuno preokrene i da odjednom druga strana, u ovom slučaju banke, počnu da dobijaju sporove. Ne samo da je to problematično zbog budućih sporova već bi ovaj propis omogućio bankama da tuže ljude koji su ih već pobedili na sudu i da im prinudno preko izvršitelja naplate ono što su već dobili - kaže Gavrilović i dodaje da banke za sve ove godine, iako je bilo na hiljade sporova, nisu uspele da dokažu zbog čega su naplaćivale naknadu obrade kredita.

Naknada troškova obrade kredita bi trebalo da bude sadržana u kamati ili proviziji, a ne da ih banke posebno naplaćuju, rekao je za Betu Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

- Da li to znači da banke treba da zaračunavaju posebno trošak i kada otvorite njihova vrata?! - upitao je Papović, koji je i ocenio da u ovom sporu postoji interes i advokata i banaka, dok se potrošači i građani nalaze u sredini te borbe.

Ministarka pravde

Građani će brže ostvarivati prava

Maja Popović, Maja Popovic
foto: Tanjug Printscreen

Ministarka pravde Maja Popović pozdravila je povlačenje predloga za autentično tumačenje i dodala da će se "masovne tužbe u bankarskim sporovima" rešiti izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku.

- Svesni smo izazova sa kojima se suočava celokupan privredni i finansijski sektor, kao i kompletno pravosuđe zbog postojanja masovnih tužbi u bankarskim sporovima. U tom smislu, Ministarstvo pravde je posvećeno radu na Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, čije odredbe treba da dovedu do smanjenja broja tužbi, rasterećenja pojedinih sudova, kao i smanjivanja troškova za Srbiju koji su posledica bankarskih sporova imajući u vidu da država isplaćuje ogromna sredstva zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku - navela je Popovićeva i dodala da će navedenim izmenama i dopunama "svi građani moći da ostvare svoja prava za znatno kraći vremenski period i sa znatno nižim troškovima postupka".

Kurir.rs/Ružica Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track