01:42

Da li i Srbija treba DA SE PLAŠI tornada?

KURIR TELEVIZIJA

KAKVE SU PROGNOZE ZA NAŠU ZEMLJU? Češku je pogodio tornado i usmrtio PET osoba, a evo da li i Srbija treba DA SE PLAŠI!

Društvo -

Tornado koji se pojavio pre nedelju dana na jugoistoku Češke usmrtio je petoro ljudi i povredio najmanje 150.

Udari vetra bili su i do 220 km/h a posle Češke Tornado je pogodio ostrvo Halkidiki u Grčkoj. Meteorolog Đorđe Đurić otkrio je da li i mi u Srbiji treba da se pribojavamo tornada.

Tornado Jagodina
foto: Printscreen YT

- Naravno da ne. Tornado je kratkotrajna pojava koja kada se formira uglavnom traje od nekoliko minuta do najviše nekoliko časova poput onih u Americi gde su oni najnažniji nna svetu - rekao je Đurić i dodao da Ameriku u proseku pogodi 1000 tornatu, a Evropu do 300.

- Srećom oni su znatno manjeg intenziteta od onih u Americi. Obično su oni i malih oblika, često i neprimetni, tako da kada se jave u nekoj urbanoj sredini kao što je bilo i u Češkoj poprima i medijsku pažnju, a imali smo i slučaj da je snažan, da je bilo smrtnih ishoda, materijalne štete Po nekoj proceni, postoji mogućnost da je to bio tornado F3, F4 koji se smatra veoma opasnim - rekao je Đurić.

Tornado
foto: Kurir Televizija

Tornado ne može da se predvidi nekoliko dana, već nekoliko minuta, ali se danima unapred zna u kom području se očekuju nsnažne oluje i na osnovu toga treba biti obazriv. Đurić je nagovestio da tornado umeo da pogodi i Srbiju u nekom periodu:

Tornado
foto: Kurir Televizija

- Krajem XIX veka, veliki tornado je pogodio Slavonij i podigao nekoliko vagona voza, a u bliskoj prošlosti bili smo svedoci tornada u Somboru pre 10 godina, zatim 2018. u Pančevu i u Jagodini, tako da postoji i kod nas, ali je znatno manjeg intenziteta i pričinjava manje štete nego u svetu - rekao je Đorđe Đurić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track