07:00

HOROR U STARAČKOM DOMU: Snežana Pantelić, Biljana Zekavica i Ivan Simić u Usijanju dana NI POLICIJA NIJE MOGLA DA UĐE U JEDNU SOBU

KURIR TELEVIZIJA

HOROR U STARAČKOM DOMU: Snežana Pantelić, Biljana Zekavica i Ivan Simić u Usijanju dana NI POLICIJA NIJE MOGLA DA UĐE U JEDNU SOBU

Društvo -

Starica Z. P. (82) koju su, kako tvrdi njena ćerka Snežana, mučili i drogirali sedativima u jednom domu za stare u beogradskom naselju Petlovo brdo, umrla je jutros. Ćerka je rekla za Kurir da je majku dovela u starački dom jer fizički nije mogla da bude pored nje 24 sata, nakon što je majka operisala kuk. Kako Snežana tvrdi, za sedam dana boravka u domu, njena majka je bila drogirana sedativima, prljava, gladna, neokupana, s podlivima na rukama i živim ranama na telu.

Nakon pisanja Kurira, Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja poslalo je inspekciju na lice mesta. Da li je smrt žene izazvana neadekvatnom i nestručnom brigom? Ko kontroliše rad domova za stare?

Odgovor na ova i druga pitanja potražiće urednica i voditeljka "Usijanja dana" Jelena Pejović, a njeni gosti su Snežana Pantelić, ćerka preminule Z.P., Biljana Zekavica, pomoćnica ministra za socijalnu zaštitu i Ivan Simić, advokat.

Usijanje dana, Snežana Pantelić
foto: Kurir

- Majku sam odvela sa njenom dozvolom, bila je svesna, mnogo je patila posle smrti oca, uglavnom je bila sama u stanu, ali je dan pre odlaska u dom pala i povredila kuk, i od lekara je dobila lek i da ide posle na kontrolu. Kad sam je odvezla u dom sanitetom, sestra mi je rekla da ostanem na trotoraru ispred doma dok je ne unesu, ja sam čekala ispred doma. Nisam videla gde su majku odveli. Poptisala sam ugovor, rekli su da mora da bude u izolaciji, rekli su da ne sme mobilni, moja greška je što je nisam pokupila i dovlea kući. Rekli su mi da sva medicinska dokumentacija ostaje u domu i da ne smem da je vidim, kaže Snežana Pantelić.

Usijanje dana, Biljana Zekavica
foto: Kurir

- Teško je retroaktivno uvideti kakva je nega u domu bila, jer je žena posle prešla u drugi dom. Pokušano je da ispenktori budu sprečeni da uđu, i deo prostora je bio zaključan, a zaposelni su rekli da se radi o privatnom prostoru i da nemaju klljuč. Bilo je 23 korisnika, nije bilo ništa upadljivo kod njih, imali su međutim malo zaposlenih. Inspektori su posle obavestili policiju da im je onemogućeno da utvrde celo stanje. Posle su otišli ponovo, a ni policija nije mogla da otvori, pa su u razgovoru sa dvoje korisnika čuli da su bili tamo. Usled činjeničnog stanja biće preduzete mere. Soba za izilolaciju je bila u dvorištu i bila je za 4 korinsika,što nije u redu kaže Zekavica.

- Nema razloga da ne verujem gospođi Zekavici, ona je pomoćnik ministra, za mene je nezamislivo da inspekcija ne može da pristupi u bilo koji deo bilo koje ustanove, ko je njima dao dozvolu, a onda kad im nekoi dođe u nadzor, oni se konsultuju da li će vam dati da izvršite inspekcijski nadzor, kaže Simić.

Usijanje dana, Snežana Pantelić
foto: Kurir

- Na Guglu sam pronašla da oni imaju sobu za kažnjevanje koju zaključavanje. Ja sam im rekla da uzimam majku i vodim je u bolnicu, ne zanimaju me pare, samo da je spreme da izađe. Ujutru u pola 8 sestra koja se zove Jelena rekla je da može da izađe u pola 3, ja sam rekla da dolazim odmah, videla sam odakle su je izvukli, čula sam tad životinjski krik moje majke kad su je izvukli, na preponi joj je bila otovrena rana, imala je podlive, sestra Jelena je sve vreme stajala pored, ja sam bila šokirana, posle 7 dana je imala glavu otromboljenu od sedativa, pitala sam sestru šta su joj uradili, a ona je rekla da je to dejstvo rivotrila. Rekla sam joj da ćemo završiti na sudu i da se neće izvući. Posle nisu hteli da se jave ni na jedan telefon, blokirali su nam telefone. Koliko je majka bila prljava ceo sanitet je smdeo, kad sam je odela u drugi dom, ljudi su bili korketni, okupali su je, juče je strašno izgledala ali je bila čista, lekar ju je pregledao, planirali su preglede, ali ju je pregledao samo lekar opšte prakse, rekao je da je majka bila u lošem stanju, kaže Pantelić.

- Imamo 300 domova i oko 300 pružalaca drugih vidova zaštita, inspekcija se sprovodi mogućom dinamikom, mi smo ranije imali 300 inspekcija godišnje, broj pružalaca usluga raste ali ne raste broj inspektora, trebalo bi da broj povećamo. Oni možda i ni jednom ne posete neki dom, a posećuju prema procenjenom stepenu rizika, prema prijavama, pritužbama, kaže Zekavica.

07:00

HOROR U STARAČKOM DOMU: Snežana Pantelić, Biljana Zekavica i Ivan Simić u Usijanju dana NI POLICIJA NIJE MOGLA DA UĐE U JEDNU SOBU

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track