Najnovije vesti

REVOLUCIONARNA ODLUKA! SRPSKI PEDIJATRI TRAŽE: Deca od 12 GODINA starosti TREBA da se VAKCINIŠU protiv KORONE!
Foto: Shutterstock

uskoro i imunizacija najmlađih

REVOLUCIONARNA ODLUKA! SRPSKI PEDIJATRI TRAŽE: Deca od 12 GODINA starosti TREBA da se VAKCINIŠU protiv KORONE!

Društvo

Udruženje pedijatara Srbije saopštilo je da, analizirajući aktuelne epidemiološke prilike u svetu i imajući u vidu karakteristike novog soja korona virusa, ovo udruženje preporučuje vakcinaciju protiv Kovida 19 starijim od 12 godina!

- Doskorašnja epidemiološka situacija nije nametala grupu dece i mladih kao prioritet u procesu vakcinacije. Ovakva preporuka bila je utemeljena na iskustvu da su deca ređe oboljevala od odraslih, da su imala uglavnom blage ili asimptomatske forme bolesti i da nisu bili "superprenosioci" kovida 19. U skladu sa tim prioritet je bio da se vakciniše starije stanovništvo. Kako podaci u vezi sa novim (mutiranim) sojem virusa kovid 19 pokazuju veću učestalost oboljevanja dece i mlađih nego do sada, kao i nešto težu kliničku sliku u ovoj populaciji, ali i značajno lakše i brže prenošenje kovida 19 na starije - Udruženje pedijatara Srbije preporučuje da se vakcinišu deca starija od 12 godina - istakao je predsednik udruženja prof. dr Georgios Konstantinidi.

Georgios Konstantinidis
foto: Kurir

U saopštenju se navodi da se ovo posebno odnosi na ugrožene kategorije, odnosno decu koja su zbog osnovne (hronične) bolesti (uključujući dijabetičare i gojaznu decu) u riziku za teške oblike kovida 19.

- Vakcinaciju treba sprovesti što pre kako bi se sprečilo masovno oboljevanje u ovoj, ali i drugim starosnim grupama, sprečili teži oblici bolesti i omogućilo normalno školovanje na jesen. Prema svim dosadašnjim ispitivanjima vakcina koja se preporučuje za ovu populaciju "Fajzer -Biontek" je bezbedna, sa veoma malim brojem nuspojava uz postignuti procenat zaštite veći nego kod starijih (preko 95 odsto) - ističe se u saopštenju.

vakcina, vakcinacija, Moderna
foto: Promo

Udruženje pedijatara Srbije, kako su dodali, snažno podržava vakcinaciju kao jednu od najznačajnijih procedura u zdravstvenoj zaštiti (dece) i prevenciji širenja zaraznih bolesti. U vreme zabrinjavajuće rasprostranjenog nepoverenja u vakcinaciju, UPS podseća na značaj ove efikasne, jednostavne i bezbedne procedure kojom su sačuvani milioni života, pre svega dece, od opasnih zaraznih bolesti poput morbila, dečije paralize, velikih boginja i drugih.

- Zahvaljujući imunizaciji, danas su gotovo eliminisane bolesti koje su nekada bile ozbiljna javno - zdravstvena pretnja i nema sumnje da je masovna vakcinacija efikasan odgovor i u borbi protiv infekcije Covid 19 - istakli su.

(Kurir.rs/R/K.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track