ZAMENICA GRADONAČELNIKA MARTINA TOMAŠEVIĆ HONE: Vidovdan je značajan za srpski narod, zato je praznik i u Čikagu! Evo ko je ona
Foto: Profimeida / Roberto Michel

Beograd je grad pobratim Čikaga

ZAMENICA GRADONAČELNIKA MARTINA TOMAŠEVIĆ HONE: Vidovdan je značajan za srpski narod, zato je praznik i u Čikagu! Evo ko je ona

Društvo -

BEOGRAD - Čikago je Vidovdan proglasio praznikom tog grada, a zamenica gradonačelnika Martina Tomašević Hone, koja je odigrala veliku ulogu u realizaciji te ideje, kaže da nije ni slutila da će inicijativa u vezi s Vidovdanom izazvati takvu pažnju.

Tomašević Hone kaže da se nada da će srpska zajednica u Čikagu pokušati da tokom sledećih godina organizuje srpsku paradu, navodeći da je takvih pokušaja bilo i ranije. Za to je, kaže, potrebno samo jednostavno dobijanje dozvole, a nada se i da će Vidovdan ostati kao praznik u kalendaru Čikaga i kada neko drugi bude preuzeo funkciju gradonačelnika.

"Cilj nam je da slavimo sve zajednice u Čikagu, uključujući i Srbe. Vidovdan u Čikagu nije zvanični praznik, u smislu da ljudi ne idu taj dan na posao i posao. To je priznanje da je Vidovdan značajan za srpski narod u Čikagu. Te proklamacije mogu da se izdaju svake godine - zauvek", rekla je Tomašević Mone za Politiku.

Ko je Martina, druga žena Čikaga: Ćerka srpskog pilota i Afroamerikanke

Čikago je grad u kome živi dosta važnih i uticajnih Srba, a među najuticajnijima je jedna dama, Martina Hone Tomašević, koja obavlja treću po rangu funkciju u upravi grada Čikaga, odmah nakon gradonačelnika i šefa policije.

Martina je dete iz mešovitog braka srpskog vojnog pilota i Afroamerikanke i ponosna je na svoje korene sa obe strane. Njen otac Nikola je u Ameriku došao kao politički emigrant, a njenu majku Veroniku je upoznao ubrzo po dolasku iz Evrope.

Martina je obrazovana na najprestižnijim američkim fakultetima, diplomirala je političke nauke na Univerzitetu Čikago, a doktorirala prava i politiku na Univerzitetu Kalifornija Berkli.

Dvadeset godina obavljala je važne dužnosti u američkom Kongresu u Vašingtonu, a prošle godine se na poziv gradonačelnice Lori Lajtfut vratila u rodni Čikago, da preuzme dužnost predsednika gradske vlade. Pokojnog supruga je na njegov zahtev sahranila u Republici Srpskoj, u koju redovno odlazi, kao i u Beograd, koji obožava. Serbian Times

Ona je dodala da je Beograd grad pobratim Čikaga i da su Srbi ogroman deo čikaške zajednice.

Martina Tomašević Hone je dete srpskog vojnog pilota Nikole Tomaševića i Afroamerikanke Veronike Hone. Diplomirala je političke nauke na Univerzitetu Čikago i doktorirala prava na Univerzitetu Berkli.

Nakon dugogodišnje karijere u američkom Kongresu odazvala se opzivu gradonačelnice Čikaga Lori Lajtfut da preuzme dužnost njene zamenice.

"Želim da se pripadnici svih zajednica vole i poštuju. Možda sam idealista, ali neću odustati od svog cilja. Želim da pomognem čovečanstvu da razume sve što nam je zajedničko i da poštujemo sve naše različitosti umesto da se mrzimo zbog njih", rekla je ona.

Tomašević Hone je poručila da su, kako kaže, potrebni - mirotvorci.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track