Kifla u Srbiji najskuplja u Evropi

Kifla u Srbiji najskuplja u Evropi

Društvo -
Kifla od 100 grama staje 25 dinara, dok u drugim zemljama i u Evropi razlika u ceni peciva i hleba iznosi između 10 i 20 odsto

BEOGRAD - Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović izjavio je danas da je pecivo u odnosu na hleb mnogo skuplje u Srbiji nego u Evropi.

Papović je rekao da u Srbiji kifla od 100 grama staje 25 dinara, dok u drugim zemljama i u Evropi razlika u ceni peciva i hleba iznosi između 10 i 20 odsto.

U Srbiji ima više od 7.500 pekara, od kojih je 3.000 u sivoj zoni. Pri tom 80 odsto u pekarskoj industriji čini proizvodnja peciva, a 20 odsto hleba, a "nijedna pekara se nije ugasila", kazao je Papović, gostujući na TV Pink.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi Unija pekara pokušala radikalne mere u toj oblasti, Nacionalna organizacija potrošača će pozvati građane da bojkotuju samo kupovinu peciva, ali ne i hleba.

Papović je ocenio da se potrošači u južnom delu Srbije usled borbe za egzistenciju uglavnom ne interesuju u ovom trenutku za njihova prava, dok je u severnoj i centralnoj Srbiji, Vojvodini i Beogradu zaštita potrošača uzela maha.

Papović je kao probleme naveo postojanje nekvalitetne i nebezbedne robe na tržištu i da ne postoji odgovarajuća kontrola uvozne robe.

On je podsetio da se založio za smanjenje ili ukidanje PDV-a kada je u pitanju 20-ak životnih namirnica i formiranje komisije za praćenje životnog standarda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track