02:36

ADVOKAT SIMIĆ U USIJANJU DANA: Ne može laik da preispituje rad određenih organa

usijanje

ZLOČIN SILOVANJE I ZLOUPOTREBE: Šta se dešava u slučaju naknadnog prijavljivanja? (VIDEO)

Društvo -

Prijave za silovanje sve češće dospevaju do javnosti, a prethodnih meseci bili smo svedoci prijava koje su se odnosile na poznate ličnosti.

Poslednja prijava je od I. R. (43) iz Valjeva, bivše radnice hotela "Crni vrh" na Divčibarima, koja je optužila direktora tog hotela Jovana Teodosića, inače rođenog brata košarkaša Miloša Teodosića za pokušaj silovanja. Ona tvrdi da je on u decembru 2019. godine upao u njenu sobu.

Kako se utvrđuje krivično delo silovanje, u slučaju naknadnog prijavljivanja? Da li se procesi ugrožavaju kada dospeju u javnost? Zbog čega se dešava da se unapred presudi optuženom, ali i da se relativizuju žrtve? Gosti Usijanja dana su Snežana Repac, psiholog i psihoterapeut i Ivan Simić, advokat.

"Sada se o tome priča iz nekih sistematskih razloga. Šta se dogodilo da se ta temo otvori i da se o njoj otvoreno priča. Kažemo da materijalnih dokaza nema, ože odmah da se prijavi, ode se kod lekara, ginekološki pregled može da bude dokaz. Nije ovde samo u pitanju materijalni dokaz, postoji mogućnost svedočenja i veštačenja žrtve, a za to nam trebaju dobro obučeni ljudi, veštaci", zaključila je psiholog Snežana Repac.

02:37

SNEŽANA REPAC U USIJANJU DANA: Potrebni su nam obučeni ljudi, koji bi se bavili nematerijalnim dokazima silovanja

"Ja se, kao advokat, ne upuštan u nešto što ne izlazi iz okvira moje struke i znanja. Različiti i razni ljudi sebi daju za pravo da komentarišu svašta. Neki pripadnici nevladinih orgaizacija sebi dopuštaju da pričaju svašta posle završenog kursa i oni preispituju rad tužilaca. Imamo ponovo verbalni delikt. Ako dovedete u pitanje nešto što mediji nameću kao neminovnost, vi ste svrstani u red nasilnika i kao da nemate pravo da se na drugačiji način odnosite prema nekim društvenim fenomenima. Silovanje je monstruozno delo i prema tome treba imati nultu toleranciju. ALi svako ko time manip7uliše, izloaže opasnosti druge, prave žrtve". Jedna lažna prijava je društveno opasnije nego bilo kakvo drugačije ponašanje", naveo je advokat Simić.

usijanje dana, Snežana Repac, Ivan Simić
foto: Kurir

On je dodao da ima dosta simulovanih prijava, pogotovo za nasilje u porodici.

"Jedan deo javnosti prosto razapinje organ koji je doneo odluku u slučaju Lečić - Štajnfeld, što je nedopustivo. Lečić meni nije simpatičan, ali ako hoćemo da jačamo pravni poredak, niko nema pravo da preispituje rad organa, pogotovo ako je laik. Delo može teoretski da zastari, ali treba da prođe višedecenijski protok vremena da bi to delo zastarelo", pojasnio je Simić.

"Ukoliko se nešto desilo pre 35 godina, vrlo je teško proverivo. Ne kažem ni da jeste ni da nije. Ne možemo se držati matrica, svako ko je pretrpeo nasilje treba da ode pravo u organe postupka", dodao je advokat.

usijanje dana, Snežana Repac, Ivan Simić
foto: Kurir

"Ako nemamo dokaze od lekara, sve se svodi na veštačenje kod stručnjaka, psihijatara, psihologa. Svako prolazi visok stepen traumatizacije na specifičan način. Potrebno je biti dobar procenitelj autentičnosti priče", rekla je Snežana Repac.

"Izašli smo iz epohe gde je zlostavljanje bilo deo kulture i mi menjamo svest novih generacija. Nedostajala je edukacija. Žrtve nisu znale kako ide procedura i kako se pokreće. To treba da uđe u školske programe, to treba da bude društvena klima koja se polako uspostavlja", zaključila je Snežana Repac.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track