AKO STE ALERGIČNI NA AMBROZIJU SPREMITE SE: Posle kiše kreće cvetanje, evo kada je posebno kritičan period
Foto: Shutterstock

najagresivnija korovska biljka

AKO STE ALERGIČNI NA AMBROZIJU SPREMITE SE: Posle kiše kreće cvetanje, evo kada je posebno kritičan period

Društvo -

Kiša koja je pala oborila je brojnost polena ambrozije, međutim, s obzirom na to da će se sutra vreme stabilizovati i vratiti period sunčanog vremena, očekuje se da i ova najagresivnija korovska biljka počne da buja i da pravi probleme alergičnima.

Rukovodilac monitoringa alergenog polena iz Agencije za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović kaže da alergični probleme mogu da imaju već za desetak dana, tačnije oko 1. avgusta, a da se rekordne vrednosti polena ambrozije u metru kubnom vazduha očekuju polovinom avgusta.

- S obzirom na to da su bile ekstremno visoke temperature 36, 37 stepeni i da je sada pala kiša, trenutno je situacija povoljna za alergične osobe sa tog apsekta. Kada su visoke temperature, biljka malo smiri svoje aktivnosti, pa i cvetanje, da se ne bi isušila, odnosno, da bi sebe zaštitila. Sa prestankom kiše, koja je lepo zalila, i rastom temperature, i ona će rasti - objašnjava Mirjana Mitrović.

Ona podseća da granična vrednost za ambroziju 30 polenovih zrna u metru kubnom vazduha, i napominje da je sada pravo vreme da se oni koji imaju probleme zbog nje pripreme za nastupajući period.

- To je spuštena vrednost jer je veliki alergen, a za ostale je granična vrednost 60 polenovih zrna po metru kubnom vazduha. Inače, sada je poslednji momenat uništavanja ambrozije, jer se ona mora uništavati pre nego što krene u intenzivnu fazu cvetanja, i pravo je vreme da se oni koji imaju probleme pripreme. Najviše alergičnih ljudi zove od 1. avgusta, tako da oni u saradnji sa svojim lekarima alergolozima treba da počnu sa terapijom, pre nego što dođu kritične vrednosti - savetuje naša sagovornica.

Prema njenim rečima, kritične koncentracije polena ambrozije očekuju se polovinom avgusta:

- Ona će u narednom periodu rasti. Očekujemo sve intenzivnije cvetanje i evo, rekli su posle sutrašnjeg dana kreću lepe temperature, pa će njen porast biti svakim danom sve veći i veći.

alergija, ambrozija
foto: Shutterstock

Osim polena ambrozije, kako navodi naša sagovornica, prisutni su i poleni pelina, konoplje, štireva, bokvice, trave, lipe i koprive, ali u malim vrednostima.

- Najveće vrednosti ambrozije javljaju se u prepodnevnim satima. Oni koji imaju probleme, po povratku iz prirode treba da promeni odeću, operu kosu, da ne suše veš u spoljašnjim uslovima, da koriste klimatizovane i automobile i prostorije, i da prate kretanje polena, a u skladu sa tim i da usklađuju svoju terapiju i kretanje.

- Mi imamo besplatnu android aplikaciju "Poleni Srbije", na njoj postoje sva merna mesta, kao i na našem sajtu. U svakom momentu se na njoj može videti kada je koji alergen u nekoj kritičnoj vrednosti i s obzirom na to su odmori, možemo se iz Beograda izmestiti na Zlatibor ili na neku veću nadmorsku visinu gde ovaj korovo nije još uvek toliko invanzivan, ili u neku banju kao što je Sokobanja gde je specifična struja koja utiče na vetar da se taj polen tu ne zadržava puno - savetuje Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track