01:33

ALARMANTNO! PLASTIČNI OTPAD UGROŽAVA NAŠE ZDRAVLJE: Mikroplastika nađena u MOZGU čoveka i embrionu beba

stručnjaci za KURIR TELEVIZIJu

ALARMANTNO! EKSPERTI UPOZORAVAJU NA ŠTETNOST KORIŠĆENJA PLASTIKE! Cvejanov: Mikroplastika nađena u mozgu čoveka i embrionu beba

Društvo -

Od 3. jula u zemljama članicama EU zvanično je zabranjena proizvodnja i prodaja jednokratnih plastičnih proizvoda. Od 28 članica, ovaj propis poštuje samo osam. Ova vrsta proizvoda čini čak 70 odsto otpada u morima, a Kurir televizija proverila je koliko je Srbija daleko od uvođenja ovog propisa.

Plastične čaše, noževi, viljuške, pa čak i štapići za uši u EU uskoro bi trebalo da odu u zaborav. Ipak, kod nas je situacija dosta drugačija.

plastika, upotreba plastike
foto: Kurir televizija

Kako građani navode, često im se čini da je bolje i sigurnije ako koriste u restoranima plastični pribor.

Upotreba jednokratnih proizvoda za vreme pandemije smanjila je mogućnost od zaražavanja, ali je povećala količinu otpada jer se ovi proizvodi kod nas teško recikliraju.

- Postoje čak neke koje sadrže seme kukuruza ili se prave od bambusa ili kukuruznih vlakana i onda iz njih može da iznikne nova biljka. Ali kod nas je vrlo retko, ja mislim najviše do 5 odsto takvih proizvoda - kaže Dejan Zagorac iz Ekocentra za Kurir televiziju.

plastika, upotreba plastike
foto: Kurir televizija

Oni koji se bave upravljanjem otpadom, smatraju da je smanjenje plastike krucijalno kako bi se pored biljnog i životinjskog sveta, zaštitilo i zdravlje čoveka.

Smanjenje plastike je krucijalno ne samo da bi zaštitili biljni i životinjski svet, nego da bi zaštitili i zdravlje čoveka.

plastika, upotreba plastike
foto: Kurir televizija

- Analize koje se sprovode, pokazale su da mikroplastika koja se kroz proces raspadanja dalje prenosi u vodu, zemljište, pa i u tanjir čoveka, može se naći ne samo u mozgu čoveka, već i u samom embrionu - navodi Kristina Cvejanov ekspertkinja u upravljanju otpadom za Kurir televiziju.

Ukoliko želimo da sprečimo da se plastika nađe u telu ljudi, neophodno je da njenu upotrebu najpre smanjimo u svom domaćinstvu bez obzira da li nas na to zakon obavezuje.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KUIRIR TELEVIZIJU

Bonus video:

03:18

BIZARNO! RADNICI SUDA U NOVOM SADU OGUGLALI NA DOJAVE O BOMBI: Toliko su česte da više NIKOG ne tangira, a svaka ih košta 20.000 €

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track