01:46

POPADIĆ: Dokle god imamo neimunizovane ljude, imaćemo novozaražene

usijanje danaDR POPADIĆ I DR BOJAT

LEKARI KATEGORIČNI: Kovid sertifikati ne diskriminišu! Da li antivakseri preuzimaju odgovornost za sve žrtve?

Društvo -

Četvrti talas koronavirusa je već krenuo, broj novozaraženih raste, a Srbija nije ni blizu kolekitvnog imuniteta jer se broj vakcinisanih ne povećava kako bi trebalo.

Šta nas čeka na jesen, da li bismo po uzoru na EU mogli da uvedemo kovid sertifikate za vakcinisane koji bi bili ulaznica za koncerte, restorane, klubove, tržne centre? Zašto veliki koncerti i festivali ne bi mogli da se održavaju kao Egzit i šta je pokazao veliki eksperiment u kom je 400 mladih nevakcinisanih posetilaca bilo na festivalu, ali među ostalim ljudima koji su bili ili vakcinisani ili prethodno testirani?

O ovim temama u "Usijanju dana" govorili su imunolog dr Dušan Popadić i dr Veselin Bojat, direktor Doma zdravlja "Novi Sad" koji je realizovao eksperiment na Egzitu.

02:17

BOJAT O ORGANIZACIJI EXITA TOKOM KORONE

"Ako ga tako nazovemo, onda jesmo u četvrtom talasu. Ovo još nije dramatičan porast broja novozaraženih, jer nisu razvučeni kapaciteti našeg zdravstvenog sistema. Ali, ako bismo brojeve uporedili sa prošlogodišnjim, sada su znatno veći. Očekujem još veće povećanje u jesenjim mesecima", kaže dr Popadić.

"Mogu brojevi da padnu, ali takođe može da nam dođe peti talas u novembru. Dokle god imamo neimunizovane ljude, imaćemo novozaražene", dodao je dr Popadić.

Usijanje
foto: Kurir

Dr Bojat se nadovezao:

"Mi u Novom Sadu ne brojimo talase i pikove. Dokle god imamo ijednog pacijenta, za nas je korona tu".

O studiji kaže dr Bojat:

"Organizovali smo testiranje, uradili smo oko 15.000 i našli devet građana koji su bili pozitivni i njima nije bio dozvoljen ulazak. Imali smo i 450 dobrovoljaca kojima smo testove uradili pre Egzita i 10-12 dana kasnije. Odazvalo se 380 i niko nije bio pozitivan. Dobili smo pohvale iz sveta i zbog studije i zbog organizacije festivala. Svi stranci su morali da urade PCR test prilikom povratka u svoje zemlje i nemamo informacije da je iko bio zaražen".

Usijanje
foto: Kurir

Dr Popadić dodaje:

"Fudbalske utakmice mogu da se organizuju jer su na otvorenom prostoru".

"Ne znam zašto vakcinacija stagnira. To treba pitati nevakcinisane. Moj utisak je da svi mediji propagiraju vakcinaciju. Verovatno postoje drugi kanali koji su jednako moćni, a koji ne preporučuju vakcinaciju".

Dr Bojat je kazao:

"Pročitao sam izjave članova Ustavnog suda da nije tako nerealno da se donese odluka o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika. Zdravstveni radnici imaju profesionalnu i moralnu obavezu da se vakcinišu. Nisam pristalica teorije da se ovime raslojava narod. Da li antivakseri preuzimaju odgovornost za sve umrle i oni koji će se tek razboleti? Sistem u Srbiji je opstao jer imamo besplatno i svima dostupno zdravstvo".

Upitan za treću dozu, Dr Popadić je rekao:

"Ja bih radije pričao o prvoj i drugoj dozi, a treća doza bi trebalo da bude RNK".

00:53

POPADIĆ O TREĆOJ DOZI VAKCINE

"Kada sam putovao u Grčku, imao potvrdu skinutu sa sajta e-uprave. To je valjda ekvivalent kovid sertifikatu".

"Da li se nekome krše ljudska prava ako ga policija isključi iz saobraćaja jer nema vozačku dozvolu? Mi smo se na to samo navikli. Po meni je to isti nivo diskriminacije", rekao je dr Popadić o kovid sertifikatima, a onda o zdravstvenim radnicima dodao:

"Trebalo bi uvesti da nevakcinisani zdravstveni radnici imaju negativan PCR test ne stariji od 48 sati, naravno, urađen o svom trošku".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track