01:23

2 I PO MILIONA OBJEKATA U SRBIJI IZGRAĐENO NELEGALNO! Evo kakve će koristi njihovom legalizacijom imati država, a kakve građani

istraživanje

2 I PO MILIONA OBJEKATA U SRBIJI IZGRAĐENO NELEGALNO! Evo kakve će koristi njihovom legalizacijom imati država, a kakve građani

Društvo -

Država priprema rešenje za brzo ozakonjenje nelegalno izgrađenih objekata. Građani koji imaju ovakav problem moći će da legalizuju svoje objekte direktnim upisom u katastar, bez dodatnih procedura i plaćanja taksi. Istraživali smo kakve koristi od legalizacije ima država i šta o ovoj inicijativi misle građani.

- Super ideja, to je dobra inicijativa. Ljudima treba legalizovati objekte koje su pošteno zaradili - mišljenje je građana.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

Kaluđerica odavno predstavlja simbol nelegalne gradnje u Beogradu. Meštani ovog naselja pozdravljaju inicijativu države da olakša i ubrza proces legalizacije direktnim upisom u katastar nepokretnosti.

Novim pristupom u legalizaciji doći će do razdvajanja običnih građana koji su gradnjom objekata rešavali svoje egzistencijalne probleme od onih koji imaju na hiljade kvadrat.

- Oni koji su gradili hiljade kvadrata nelegalno, oni koji su se bogatili tako što nisu hteli da uplaćuju u državni budžet, a to nisu obični ljudi, oni za to treba da budu kažnjeni, zato što nije dozvoljeno da se bogatite na račun države a i kojima su objekti koristili za sticanje profita - rekao je zamenik gradonačelnka Beograda, Goran Vesić.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

Pored ovoga, cilj je i da se novim zakonom u kratkom vremenskom periodu završi sa ozakonjenjem svih bespravnih objekata.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 2 i po miliona nelegalno sagrađenih objekata. Njihovom legalizacijom korist će imati i država, ali i građani. Država zbog toga što će moći da naplaćuje porez, a građani zbog toga što će dobiti uređenija naselja

Iz grada Beograda poručuju da će koristi od zaustavljanja nelegalne gradnje biti višestruke.

- Neophodno je sve to razrešiti kako bismo mogli da uvedemo sve ljude u poreski sistem, kako bismo mogli da dovedemo infrastrukturu do svih nelegalnih objekata koji budu legalizovani i da bi razvoj Beograda mogao da ide nekim nesmetanim tokom - kaže Marko Stojčić.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

Međutim, oko 10% nelegalnih objekata će morati da se sruši. To su u najvećoj meri objekti koji se nalaze na zemljištu nekog drugog fizičkog ili pravnog lica ili objekti koji se nalaze na imovini grada Beograda ili Republike Srbije gde Grad ili Republika planiraju izgradnju nekog drugog objekta ili saobraćajnice.

Kurir.rs/M.L.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

02:29

JASNO JE KO JE KRIV ZA URUŠAVANJE ZGRADE NA VRAČARU! Vesić: U Beogradu postoji građevinska mafija, tražićemo veće kazne

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja