Najnovije vesti

NAŠ ČUVENI EPIDEMIOLOG O LEKARIMA KOJI NEĆE DA SE VAKCINIŠU: Vakcine su potpuno bezbedne, znali bi to da nisu bežali sa časova!
Foto: Printscreen, Profimedia

oštra reakcija

NAŠ ČUVENI EPIDEMIOLOG O LEKARIMA KOJI NEĆE DA SE VAKCINIŠU: Vakcine su potpuno bezbedne, znali bi to da nisu bežali sa časova!

Društvo

Oko 30 odsto zdravstvenih radnika u Srbiji se još uvek nije vakcinisalo protiv korona virusa, a dr Radmilo Petrović, naš čuveni epidemiolog smatra da je jedan od razloga taj što su oni upoznati sa nusefektima, koji su postojali za neke davnašnje vakcine, pa sada generalizuju problem.

vakcina, vakcinacija, Moderna
foto: Promo

- Prvu vakcinu, i to protiv velikih boginja, pronašao je engleski lekar Edvard Džener u 18. veku. Godine 1885. pojavila se i vakcina protiv besnila. Te vakcine su u nekim slučajevima davale grozne reakcije, a bilo je i smrtnih ishoda. Međutim, od tada je prošlo puno vremena, vakcine su se iz godine u godinu usavršavale. Tehnologija prečišćavanja vakcine je sve više napredovala, oslobađale su se tih balasnih lipoida i proteina koje su izazivali reakcije i u drugoj polovini 20. veka dobili smo vakcine koje su toliko prečišćene da su sadržale samo bakteriju ili virus. Danas imamo vakcine koje su čist antigen, odnosno samo je antigen vakcine u vakcini, bez ikakvih drugih sastojaka - objašnjava dr Petrović i ističe da nusefekti vakcina koje su postojale pre 200 godina, kao što su encefaliti, meningiti, paralize, nemaju nikakve veze sa današnjom situacijom.

koronavirus, respirator
foto: EPA/Andrea Fasani

- Današnje vakcine ne mogu da naprave nikakve štete. To je trebalo da nauče na svojim fakultetima i školama, na predmetima o epidmiologiji i infektivnim bolestima. Možda im nije dovoljno pričano o tome, a možda nije trebalo da beže sa časova - kaže u šali dr Petrović i dodaje da je, s obzirom da ima i profesora na medinskim fakultetima, koji su javno protiv vakcina, pitanje da li su studenti i imali prave predavače.

Kurir.rs/R. K.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track