NEDIMOVIĆ ZA KURIR: Sladoledi i voćni jogurt s pesticidima nisu stigli i u Srbiju!
Foto: Nemanja Nikolić

POSLE POVLAČENJA SPORNIH POSLASTICA S RAFOVA U HRVATSKOJ

NEDIMOVIĆ ZA KURIR: Sladoledi i voćni jogurt s pesticidima nisu stigli i u Srbiju!

Društvo -

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izjavio je za Kurir da u Srbiji nema sladoleda i voćnih jogurta zatvoravanih pesticidima, kao što je to slučaj u Hrvatkoj.

- Kod nas nisu stigle sporne pošiljke, što je potvrđeno i na RASFF, to je evropski infomacioni sistem za kontrolu pošiljki hrane. U Srbiji nije bilo isporuka tih spornih serija sladoleda i voćnog jogurta - kaže za Kurir Nedimović.

On objašnjava da, kad je nešto od hrane sporno, odmah iz Brisela ide obaveštenje svih zemljama. -

Kad se, bilo gde na prostoru Evropske unije ili zemlja koje su ovde pridružene, pojavi bilo kakva sporna hrana, to se sve pokazuje preko RASFF, u kome se vidi da u Hrvtsku jesu stigli sladoledi i voćni jogur koji sadrže pesticide. Ali kod nas ih nema - navodi Nedimović i dodaje da je poslednji put neka porna pošljika kod nas stigla prošle godine iz Rumunije, a to nekih voćnih jogurta, što je odmah povučeno s tržišta.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede danas je povuklo još tri vrste sladoleda zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje. Prethodno su povučeni sladoledi "Snickers", "Twix""Bounty", "M&Ms", kao i dva voćna jogurta "Dukatos".

(Kurir.rs/J.S.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track