KURIR TELEVIZIJA

KAKO SAČUVATI GLAVU NA MOTORU? Iz MUP-a navode: Broj stradalih motorciklista NAJVEĆI u poslednjih 5 godina

Društvo -

Od početka godine motorciklisti su učestvovali u čak 690 saobraćajnih nezgoda, a samo u julu poginulo jedanaestoro njih.

Kurir televizija istraživala je zašto su vozači motora toliko ugroženi u saobraćaju.

Motorciklista
foto: Kurir televizija

Skoro dve trećine smrtno stradalih na putevima Evrope su motorciklisti, vozači bicikala i pešaci. Razlozi povreda i stradanja vozača motora su najčešće neprilagođena brzina i alkohol, ali i agresija i dehidriranost.

- Kaciga u 75 padova od 100 padova u kojima neki vozač učestvuje će vam sačuvati glavu. Kada padnete, najčešće su politraumatske povrede, u 8 od 10 padova dolazi do povrede nogu, u polovini tih padova dolazi do ozbiljnih preloma i oštećenja tkiva - kaže dr Vladimir Jevtić, predsednik Asocijacije za bezbednost motorciklista.

motorciklisti
foto: Kurir televizija

Vozači četvorotočkaša neretko zanemaruju motorcikliste u saobraćaju, pa gradska gužva i skretanje na raskrsnicama mogu biti kobni po učesnike u saobraćaju.

- Ukupno je poginulo 11 vozača motorikala, od kojih četvoro nisu koristili zaštitnu kacigu. Broj poginulih vozača motorcikala je najveći u poslednjih 5 godina - kaže Dalibor Jovanović iz Uprave saobraćajne policije.

Motorciklista
foto: Kurir televizija

Sezona za motorcikliste traje tokom leta, a kilometri mogu biti bezbedni jedino uz poštovanje propisa, strpljenje na visokim temperaturama i u gradskoj gužvi, ali i uz veću pažnju na putu - kako kod vozača četvorotočkaša, tako i kod motorciklista, kojih na ulicama ima sve više.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

02:08

VELIKI BROJ LJUDI SE OKUPIO U CRKVI: Mitrovčani obeležili Ognjenu Mariju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track