KOMESARIJAT ZA IZBEGLICE POVODOM 26. GODIŠNJICE OLUJE Dan kada je proterano 200.000 Srba, za njih 770 još se ne zna gde im je grob
Foto: Instant Google street view, PrintScreen

jedan od najtežih i najtužnijih dana za srpski narod, dan za sećanje

KOMESARIJAT ZA IZBEGLICE POVODOM 26. GODIŠNJICE OLUJE Dan kada je proterano 200.000 Srba, za njih 770 još se ne zna gde im je grob

Društvo -

Dan tugovanja za više od 1.700 poginulih i nestalih

u kojoj je proterano sa vekovnih ognjišta sa teritorije Republike Hrvatske pod zaštitom UN više od 200.000 Srba. To je jedan od najtežih i najtužnijih dana za srpski narod, dan za sećanje, za parastose i pomene, za paljenje sveća i tugovanje za više od 1.700 poginulih i nestalih, od kojih se za 770 ni dan danas ne zna gde im je grob.

Građanski rat 90-tih godina prošlog veka na prostoru nekadašnje Jugoslavije doveo je do egzodusa velikog broja izbeglica u Republiku Srbiju. Utočište, sigurnost i novi život u Srbiji potražilo je blizu 618.000 Srba iz Hrtavske i BiH, a nakon bombardovanja 1999. i više od 200.000 interno raseljenih sa Kosova i Metohije, saopštio je Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije.

I posle četvrt veka, ostala su nerešena brojna pitanja: još uvek nije obnovljena uništena srpska imovina, nije vraćeno oduzeto poljoprivredno zemljište srpskim vlasnicima, Republika Hrvatska nije sprovela Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kojim se Srbima garantuje proporcionalna zastupljenost i zapošljavanje u organima državne uprave, policiji, pravosuđu i drugim javnim institucijama, a jedno od važnih nerešenih pitanja su i dospele a neisplaćene penzije.

Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj svake godine, nažalost, beleži povećanje broja slučajeva govora mržnje i nasilja na osnovu etničke pripadnosti, kao i povećan broj oštećivanja sakralnih objekata i srpske imovine. Komesarijat za izbeglice i migracije kontinuirano radi kako na stambenom zbrinjavanju tako i ekonomskom osnaživanju izbeglica i interno raseljenih lica. U doba najvećeg priliva izbeglica 60.000 ljudi bilo je smešteno u 700 kolektivnih centara, koji su svi osim jednog zatvoreni. Iz budžeta Republike Srbije i obezbeđenih donatorskih sredstava stambeno je zbrinuto 24.481 porodica (dodelom 4.374 seoska domaćinstva, 13.731 paketa građevinskog materijal, 643 montažne kuće, dodelom 5733 stambenih jedinica, a ekonomski osnaženo je 21.905 porodica.

Od toga kroz Regionalni stambveni program, koji je u punom zamahu, do sada je krov nad glavom obezbedio blizu 5.825 porodica, završene su zgrade u 36 lokalnih samouprava a gradilišta su otvorena u još 20 opština i gradova. Useljen je 1.941 stan, dedeljeno 2.004 paketa građevinskog materijala, izgrađeno 305 montažnih kuća i kupljena 1. 575 seoska domaćinstva za izbveglice iz BiH i Hrvatske. Kroz pregovore sa donatorima i partnerima na ovom Programu, Komesarijat je obezbedio sredstva za dodatnih 1.900 stambenih rešenja za izbeglice.

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije zahvaljuje se svim donatorima i međunarodnim organizacijama na dodeljenim sredstvima za rešavanje stambenih potreba izbeglica, ali napominjemo da se ne smeju zaboraviti nerešena otvorena pitanja koja otežavaju postizanje trajnih rešenja za izbegličku populaciju, kao i stambene potrebe i nerešena druga pitanja za više od 200.000 interno raseljenih sa Kosova i Metohije.

Pomen žrtvama biće održan 5. avgusta 2021. u 11 sati u Crkvi svetog Marka u Beogradu kao i u mnogim mestima širom Srbije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track