LOKALNE SAMOUPRAVE RASPISUJU KONKURSE U AVGUSTU: Šest papira potrebno za zamenu stolarije
Foto: Shutterstock

čekaju se prijave

LOKALNE SAMOUPRAVE RASPISUJU KONKURSE U AVGUSTU: Šest papira potrebno za zamenu stolarije

Društvo -

Zainteresovani će imati 21 dan da se prijave od trenutka kada njihova opština počne sa upisom za državne subvencije za stolariju, kotao ili izolaciju

Konkursi za subvencije za zamenu stolarije, kotlova za grejanje i izolaciju počinju u avgustu, ali neće u svim gradovima biti objavljeni istovremeno.

Pojedine lokalne samouprave najavljuju da će ih raspisati sredinom meseca, a ono što je važno jeste da će zainteresovani imati 21 dan da se prijave od početka konkursa. Kako biste se što bolje pripremili, odnosno kako vam ne bi zafalio neki papir, vrlo je važno spremiti na vreme potrebnu dokumentaciju.

Lokalne samouprave u julu su na konkursu odabrale najpovoljnije ponude firmi koje će s građanima raditi na poslovima energetske sanacije. U toku je priprema oglasa za prijavu građana za subvencije, a moći će da konkurišu samo oni čiji su objekti legalizovani ili su bar započeli taj proces.

Važno je znati da je za prijavljivanje potrebno, narodski rečeno, šest papira. Prvo se mora popuniti formular koji se dobija u lokalnoj samoupravi, a biće dostupan i na njihovom sajtu i sajtu Ministarstva energetike. U njemu će se precizirati i subvencija koju podnosilac zahteva želi da dobije - za stolariju, kotao ili izolaciju.

Drugi dokument koji se prilaže su kopije ličnih karata svih članova domaćinstva, zatim kopija rešenja o porezu, kopija rešenja o legalizaciji i građevinskoj dozvoli ili potvrda da je objekat u procesu ozakonjenja, kao i kopija poslednjeg računa za struju.

- Na osnovu kopije poslednjeg računa za električnu energiju ćemo utvrđivati da neko živi na toj adresi, jer nam nije cilj da podstičemo porodične vikendice već zaista stambene jedinice u kojima građanstvo živi i troši svoju energiju. I poslednji, šesti korak je i najvažniji - predračun ili faktura, kako je ko naziva, od izvođača radova koji će izvoditi radove na energetskoj sanaciji - naveo je pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Milan Macura za RTS.

Građani plaćaju polovinu vrednosti radova, i to avansno izvođaču, a država i lokalna samouprava ostatak novca uplaćuju posle provere završenog posla.

Šta je sve potrebno

lPopunjen formular koji se dobija u lokalnoj samoupravi ili se preuzima s njihovog sajta ili sajta Ministarstva energetike

lKopija ličnih karata svih članova domaćinstva

lKopija rešenja o porezu

l Kopija rešenja o legalizaciji i građevinskoj dozvoli ili potvrda da je objekat u procesu ozakonjenja

lKopija poslednjeg računa za struju

lPredračun od izvođača radova koji će izvoditi radove na energetskoj sanaciji

Bonus dva dokumenta

(Samo za one koji žive u zgradama i menjaju kotlove ili traže izolaciju)

l Potvrda o registraciji skupštine stanara

l Saglasnost stambene zajednice

R. D.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track