PRVI PARASTOS ANTONIJU ĐURIĆU: Prošlo je godinu dana od smrti velikog srpskog pisca
Foto: Printsreen

Slava velikanu

PRVI PARASTOS ANTONIJU ĐURIĆU: Prošlo je godinu dana od smrti velikog srpskog pisca

Društvo -

U crkvi Svetog Save u subotu od 9.00 časova biće održan parastos autoru kapitalnog dela „Solunci govore“

Prvi parastos piscu Antoniju Đuriću biće održan u subotu 14. avgusta, u crkvi Svetog Save na Vračaru, u 9.00 časova. Parastos će služiti prota Radivoj Panić, odmah posle Svete liturgije.

Književnik i novinar Antonije Đurić preminuo je prošle godine 15. avgusta u svom domu u Čačku, u svojoj 92. godini. Sahranjen je u Užicu, pored svog oca Milorada, koji je bio heroj iz Prvog svetskog rata i vojnik elitne jedinice koju je predvodio Vojin Popović, čuveni Vojvoda Vuk. Dobitnik je najvišeg odlikovanja Srpske pravoslavne crkve (2008), Ordena Svetog Save.

Najveći deo svog radnog veka Antonije Đurić proveo je u listu „Ekspres politika“. Bio je član Udruženja književnika Srbije, a njegova kapitalna dela su „Solunci govore“ i „Crvena kuga“ u tri toma. Iza sebe je ostavio i dela „Kraj Morave dolina nade“, „Za čast otadžbine“, „Obaveštajav kaplar Miloje“, „Žene solunci govore“, „Po zapovesti Srbije“, „Ravnogorci govore“, „Juriš u porobljenu otažbinu“, „Toplički ustanak“.

Drama „Solunci govore“ u režiji Cisane Murusidze izvođena je na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu više od 500 puta.

Zbog pisanja protiv Titovog komunističkog režima, Antonije Đurić robijao je sedam godina u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, u isto vreme kada i književnik Borislav Pekić.

Kurir.rs/A.R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track