KRČKANJE, NOVI TALAS ŽEGE U SRBIJI! PRED NAMA 3 VRELA DANA: U ponedeljak čak 37, osveženje stiže sa severa, evo kada
Foto: Ana Paunković

VREMENSKA PROGNOZA

KRČKANJE, NOVI TALAS ŽEGE U SRBIJI! PRED NAMA 3 VRELA DANA: U ponedeljak čak 37, osveženje stiže sa severa, evo kada

Društvo -

BEOGRAD - U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i toplo vreme, sa temperaturom do 35 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Vetar slab, promenljiv, na planinama povremeno jak, severoistočni. Jutarnja temperatura od 13 do 20, najviša dnevna od 33 do 35.

U Beogradu pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar slab, južnih pravaca. Jutarnja temperatura od 17 do 20, najviša dnevna oko 34.

rhmz
foto: RHMZ Printscreen

RHMZ upozorava na visoku temperaturu, a na snazi su narandžasti i žuti meteo-alarm. Narandžasti meteo alarm, koji označava opasno vreme, na snazi je u Banatu, Sremu, zapadnoj, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

Žuti meteo alarm, koji označava potencijalno opasno vreme, upaljen je za Beograd, Šumadiju i Pomoravlje.

Prema upozorenju, treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe. Osnovni savet lekara je da oni koji ne moraju ne izlaze iz kuće u najtoplijem delu dana.

Ukoliko izlazimo, dobro je da kod sebe imamo neko sredstvo za rehidrataciju, kao i nešto slano i slatko - slani kikiriki, badem ili lešnik, zato što znojenjem gubimo elektrolite koje treba nadoknaditi, ali isto tako na ovako visokim temperaturama se gubi i glukoza, pa je dobro popiti zaslađenu limunadu, prenosi Blic pisanje Tanjuga.

rhmz
foto: RHMZ Printscreen

Iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" preporučuju građanima da životni prostor uvek bude rashlađen, kao i da bi idealno bilo da se sobna temperatura održava ispod 32 stepena tokom dana i ispod 24 stepena tokom noći, što je naročito važno za hronične bolesnike, decu uzrasta do dve godine i starije od 60 godina

U nedelju sunčano i veoma toplo. Vetar slab, istočni i jugoistočni. Najniža temperatura od 15 do 22, najviša dnevna od 34 do 37 stepeni.

rhmz
foto: RHMZ Printscreen

U ponedeljak sunčano i veoma toplo. Vetar slab i umeren, južni ijugoistočni. Najniža temperatura od 15 do 23, najviša dnevna od 35 do 37 stepeni.

U utorak na severu i zapadu osveženje sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a na jugu i istoku zemlje veći deo dana će se zadržati pretežno sunčano i veoma toplo.

Kurir.rs/Beta/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track