KURIR TELEVIZIJA

KAKO DA PREPOZNATE POKUŠAJ PREVARE NA INTERNETU!? Izbegavajte ove TRI stvari

Društvo -

"Čestitamo. Osvojili ste premiju, poklon, srećni ste izabranik!" - iako deluje kao srećna vest, ova rečenica u onlajn svetu uglavnom ukazuje na pokušaj prevare.

Internet prevaranti od korisnika najpre traže da uplati određenu sumu novca što se opravdava navodnim troškovima kao što su provizija za transfer novca, obradu podataka, poreze ili takse za otvaranje računa u banci.

Komlen Lalović
foto: Kurir Televizija

Komlen Lalović, IT stručnjak za Kurir televiziju kaže da je krajnji cilj da se izvuče novac, lični podaci da vas ucene.

"Traže da se ulogujete, da unesete vaše podatke, oni vam ih preuzmu, promene vam šifru i traže od vas neki novac ili neku uslugu i tako vas, jednostavno prevare", objašnjava on.

Vladimir Vujić
foto: Kurir Televizija

Vladimir Vujić iz Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala SBPOK kaže da lažna obaveštenja često sadrže pravopisne greške ili su poslata sa lažnog maila i sl.

"Najvažnija je edukacija ljudi. Da znaju kako funkcionišu servisi, kako funkcioniše imejl, kako funkcionišu društvene mreže. Prethodno, pre nego što krenu da koriste neku mrežu, da se dobro upoznaju sa tim servisom koji koriste, da ne bi upali u problem", posavetovao je ovaj stručnjak.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track