01:53

POŽARI PUSTOŠE SVE PRED SOBOM! Istraživali smo šta SVAKA ZGRADA mora da ima

KURIR TELEVIZIJA

POŽARI PUSTOŠE SVE PRED SOBOM! Istraživali smo šta SVAKA ZGRADA mora da ima

Društvo -

Vesti o požarima stižu svakodnevno i sa svih strana. Zbog zaboravljene pegle, šporeta ili neispravne instalacije često se desi da vatra zahvati i čitave stanove.

Nakon ogromnog požara u bloku 70 u Novom Beogradu, proveravali smo ko kontroliše instalacije u stambenim zgradama i kako funkcioniše protivpožarna zaštita.

Vatrogasac Igor Đorđević, koji je dobrovoljno učestvovao u gašenju vatrene stihije u Kineskom tržnom centru, kaže za Kurir televiziju da naši građani nisu dovoljno edukovani, a da i oni sa kojima se radi obuka vrlo malo slušaju ono što se priča.

požar
foto: Kurir TV

"Prvi korak kod izbijanja požara je da pokuša da se ugasi početni plamen, što može da uradi čašom vode ako se pravovremeno reaguje", započinje on i naglašava da svaka zgrada mora da ima protivpožarni aparat koji može da se aktivira u dva poteza, a kao vrlo korisno se pokazalo i protivpožarno ćebe koje je dobro za moguće požare u kuhinji. Svaka zgrada, takođe, mora da ima i hidransku mrežu. Iz vatrogasne jedinice dodaju da su prilikom instalacije svi protivpožarni aparati već atestirani, kao i da se testiraju tek nakon isteka šest meseci.

Blok 70, požar, Kineski tržni centar
foto: Instagram Printscreen/bg_ulice

"Upravnik je dužan da te aparate testira na šest meseci zajedno sa firmama koje su akreditovane za to i koje mogu da se bave tom vrstom provera da li su protivpožarni aparati ispravni ili nisu, kao i sa hidranskom mrežom", kaže vatrogasac. Kada je reč o tržnim centrima, tamo su za protivpožarnu zaštitu zaduženi korisnici objekta. U Sektoru za vanredne situacije napominju da su svi zaposleni u prvih mesec dana dužni da prođu obuku kako postupati u vanrednim situacijama. (Kurir.rs)

Bonus video:

02:24

ZAGORAC U USIJANJU DANA: Balkan izuzetno podložan efektima klimatskih promena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track