DR KON IZNENADIO MNOGE IZJAVOM: Korona nije tako teška bolest, iako ima puno umiranja! Rekao i ko obavezno treba da se vakciniše
Foto: Printscreen/Euronews.rs

korona virus

DR KON IZNENADIO MNOGE IZJAVOM: Korona nije tako teška bolest, iako ima puno umiranja! Rekao i ko obavezno treba da se vakciniše

Društvo -

Oni koji ne žele da se vakcinišu odlučili su se za virus, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon i dodaje da je bežanje od virusa nemoguće. Poručuje da je virus opstao na planeti.

Predrag Kon je rekao da to treba da znaju i roditelji koji nisu vakcinisali decu – da su se odlučili za virus.

- Moguće je izbeći virus jedino ako čovek mišli da bude zatvoren godinama, jer virus je opstao na planeti i trajaće. Pokazao je potencijal - rekao je Kon.

Upitan da li treba uvesti obaveznu vakcinaciju, on je naglasio da je to pitanje za pravnike, ali da on, kao epidemiolog, smatra da je bolje biti vakcinisan i odabrati vakcinu nego virus.

- Mogu da tvrdim – ako je nešto odobreno i registrovano u Srbiji da iza toga stoji Agencija za lekove, a to znači najviši standard. Kada se država odluči da bude nešto preporučeno, ona se odlučila. Nema više vraćanja - rekao je Kon.

Dodaje da je za obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika jer nije odgovorno da ostanu nevakcinisani, ne samo što šalju lošu poruku, već postoji mogućnost da zaraze svoje pacijente.

- Za obaveznu sam vakcinaciju zdravstvenih radnika i za određene profesije. Što se tiče ostale populacije ne smatram da je neophodno da bude obavezna. Mislim da ova bolest nije tako teška, bez obzira na to što imamo puno umiranja i više nego što registrujemo - rekao je epidemiolog.

Vakcinacija dece

Govoreći o vakcinaciji dece starije od 12 godina, on je rekao da je samo jedan odsto dece vakcinisano, i da je njegovo pominjanje razdvajanja dece u školi naišlo na kritike.

- Ukoliko se pojavi epidemija u školi da neko ne pomisli da neće biti odvajanja. Međutim, siguran sam da će Ministarstvo prosvete i Batut da pripreme različite modele i da će se o njima raspravljati na Kriznom štabu. Prošlogodišnja šema bila je zadovoljavajuća i samo smo jednom intervenisali da produžimo raspust - rekao je on.

Govoreći o kovid propusnicama, Kon je naglasio da su one već uvedene kod organizacije festivala, a da ne postoji volja da se uvede i na druga mesta.

- Mislim da ne postoji volja da se tako nešto uvede i o tome će se još raspravljati. Pitanje je gde da se uvede. To ne znači da je u bilo kom restoranu neophodno, ali mislim da ih treba uvesti kada se organizuju lična slavlja, gde ima pevanja i igranja. Tada treba da se okupljaju oni koji su sigurni - naglasio je Kon.

Novi talas virusa

Upitan ko je odgovoran za novi talas epidemije, on je podsetio da je četvrti talas epidemije krenuo u celom svetu, da neka vrsta odgovornosti postoji, ali da je ovo balans između čuvanja ekonomije i zdravlja.

- Insistiramo (medicinski deo Kriznog štaba) da se mere sprovode i da se kaznena politika efikasnije sprovodi. Dobijamo odgovore da je kontrola prisutna. Kroz razne snimke i događaje vidi se da nije ušlo u svest naših ljudi da se mere poštuju - rekao je on.

Istakao je da je vakcinacija trećom dozom počela danas i da je ona preporučena onima koji imaju slabiji imunitet - pacijentima koji su imali transplantaciju koštane srži ili solidnih organa, osobama na dijalizi, starijima od 70 godina ili starijima od 60 godina koji su smešteni u kolektivni smeštaju, kao i putnicima u međunarodnom saobraćaju.

(Kurir.rs/Euronews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track