02:14

KAKO DA SE ZAŠTITITE OD ZEMLJOTRESA? Evo zašto je bitno da se u ovakvim trenucima bude u fetus poziciji PORED TOČKOVA!

KURIR TELEVIZIJA

KAKO DA SE ZAŠTITITE OD ZEMLJOTRESA? Evo zašto je bitno da u ovakvim trenucima budete u fetus poziciji PORED TOČKOVA!

Društvo -

Razorni zemljotres opustošio je Petrinju pre 8 meseci. Potres u tom gradu se dogodio i sinoć, ali nije bio toliko snažan, kao ni onaj koji je pre dva dana pogodio Bajinu baštu.

Ipak, učestalost potresa u našem regionu kod pojedinih ljudi izaziva strah.

Dok se jedan deo građana već susreo prethodnih godina sa ovom elementarnom nepogodom i osećaju strah, ima i onih koji kažu da se trepa voditi samo pozitivnom energijom i optimizmom.

Zemljotresi, Saveti
foto: Kurir Televizija

Seizmolog Slavica Radovanović kaže da, iako su se desili potresi u određenim delovima našeg regiona, nema potrebe za panikom, jer naše područje nije podložno za katastrofe poput onih u Haitiju.

- Centralna Srbija je prostor na kojem se mogu očekivati jaki zemljotresi, dok je prostor Vojvodine manje osetljiv. Ipak, u našoj zemlji, zbog geografije područja, nema osnova govoriti o katastrofalnim zemljotresima sa ogromnom materijalnom štetom i velikim brojem žrtava - rekla je Radovanovićeva.

Zemljotresi, Saveti
foto: Kurir Televizija

Komandir vatrogasne čete Miodrag Ikodinović posavetovao je da ukoliko se nađete u kolima, vozilo treba odmah napustiti i čučnuti pored točkova.

- Nikako ne treba ići ispod kola jer može neki predmet da padne i neko ispod kola da nastrada. Najveće šanse da se preživi imamo kada čučnemo pored točkova, jer će amortizeri koliko toliko ublažiti pad predmeta - rekao je Ikodinović.

(Kurir.rs)

OVDE MOŽETE UŽIVO DA GLEDATE KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

01:41

SKANDALOZNO! Hrvatski Crveni krst ne daje pomoć Srbima posle razornog zemljotresa (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track