DRŽAVO, REAGUJ: Čelnici Granda uhvaćeni u utaji poreza, institucije na potezu!
Foto: Kurir

POLITIKA

DRŽAVO, REAGUJ: Čelnici Granda uhvaćeni u utaji poreza, institucije na potezu!

Društvo -

Posle otkrića Kurira o finansijskim malverzacijama produkcije Dragana Šolaka i direktnog priznanja nekih od aktera ove afere da desetine hiljada evra dobijaju na crno, institucije bi morale da pokrenu istragu o mutnim poslovima te kuće

Nakon što je Kurir otkrio šemu po kojoj "Grand produkcija" izbegava plaćanje poreza, što su dve osobe imenom i potvrdile, na potezu su državne institucije! Nadležni bi morali da reaguju i detaljno pročešljaju poslovanje te kompanije koja nanosi direktnu štetu državnom budžetu, izričiti su sagovornici Kurira.

Grand
foto: Printscreen

Kurir je otkrio da "Grand produkcija", koja je deo Junajted medije Dragana Šolaka, članovima žirija šoua "Zvezde Granda" preko fiktivnih ugovora isplaćuje 500 ili 1.000 evra po emisiji, dok im ostatak novca, koji se meri u hiljadama evra, daje na ruke. Time se zaobilazi poreski sistem i nanosi šteta državnoj kasi. I pored toga što postoje brojni dokazi za ove navode, kao i svedočenja učesnika da jesu primali novac na crno (od kojih je jedan i dalje aktuelan saradnik na tim projektima), iz "Grand produkcije" uporno tvrde da muzičke zvezde kod njih volontiraju zarad promocije (?!).

Ni vlasnik "Grand produkcije" Dragan Šolak, ali ni izvršna direktorka te kompanije Aleksandra Subotić nisu se oglasili ovim povodom, već u prvi plan pokušavaju da isture nekadašnjeg direktora "Granda" i voditelja "Grandovih" emisija Sašu Popovića i teret nelegalnih radnji praktično prebace na njega. To se najjasnije vidi na osnovu činjenice da je dosad jedino "Grand" i izašao u javnost sa šturim saopštenjem na ovu temu, dok su čelnici Junajted medije potpuno zanemeli.

žiri, Zvezde Granda, grand
foto: Promo

No, imajući u vidu da je Kurir objavio niz dokaza i svedočenja aktera ovih malverzacija, morala bi da usledi hitna istraga državnih organa koji bi detaljno prečešljali ove medijsko-estradne mahinacije. Podsetimo, i sam Popović je pre dve godine u emisiji rekao da Jelena Karleuša ne sedi u žiriju za džabe, da je odlično plaćena, a naša saznanja potvrdili su i pevač i bivši član ovog žirija Aca Lukas, kao i producent Saša Mirković.

U Poreskoj upravi nisu mogli da komentarišu da li se i na koji način bave slučajem "Grand".

- Svaki dokument, informacija, podatak ili druga činjenica o poreskom obvezniku, do kojih se došlo u poreskom, prekršajnom, predistražnom ili sudskom postupku, smatraju se i čuvaju kao tajni podatak. Poreska uprava utvrđuje, kontroliše i naplaćuje javne prihode i u vezi s tim preduzima sve zakonom propisane mere iz svoje nadležnosti - poručili su za Kurir u Poreskoj.

Ovo i ne čudi imajući u vidu da, kako nam je rekao poreski stručnjak, ta institucija zaista ne može o detaljima istrage da govori dok ona još uvek traje. Međutim, kako nezvanično saznajemo, nadležne institucije već rade na slučaju finansijskih malverzacija u Šolakovoj "Grand produkciji", te će najverovatnije biti pokrenuta istraga.

Zoran Stojiljkovic
foto: Printscreen/Youtube

Zoran Stojiljković, profesor FPN i nekadašnji član Agencije za borbu protiv korupcije, za Kurir poručuje da je neprihvatljiva priča o dvojnom knjigovodstvu i isticanje, s dve različite strane, različite svote novca (misleći na to što članovi žirija govore o visokim honorarima koje primaju, dok čelnici "Granda" tvrde da ih ne plaćaju uopšte).

- To je dovoljan signal da se nadležni organi pozabave time odakle dolazi novac i koliko se šta i kome tačno plaća - jasan je Stojiljković.

I Marko Matić, dugogodišnji istraživački novinar, kaže da bi već sama okolnost da su se u javnosti pojavila saznanja da je u poslovanju "Grand produkcije" bilo nepravilnosti trebalo da bude dovoljan povod za reakciju državnih organa i pokretanje sveobuhvatne istrage u cilju utvrđivanja pune istine.

Marko Matić, Antidot
foto: Printscreen

- S druge strane, ćutanje vlasnika ove firme i skrivanje iza menadžmenta koji je tu i postavljen voljom vlasnika predstavlja izuzetno loše upakovan pokušaj kontrole štete koja je zbog ove afere nastala po ugled čitave Junajted grupe. Smatram da je krajnje vreme da mi kao država pokažemo nultu toleranciju prema ovakvim pojavama i da se odlučno i bez izuzetka suprotstavimo svim oblicima zloupotreba i kršenja zakona, bez obzira na njihove počinioce i njihove domaće i strane zaštitnike - istakao je Matić.

Finansijski izveštaj

Obrću milijarde"Grand produkcija" inače je, prema poslednjem javno objavljenom finansijskom izveštaju koji je dostupan na sajtu Agencije za privredne registre, u 2019. godini ostvarila poslovni prihod od čak 1.434,4 milijarde dinara, dok im je neto dobit, odnosno profit bio 582,08 miliona dinara.

Ekipa Kurira/ Foto/Source:Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track