DŽERUZALEM POST SE IZVINIO ZBOG TEKSTA O JASENOVCU Ne možemo dozvoliti da se istina o holokaustu otmu u korist političkih interesa
Foto: Printscreen/TheJerusalemPost, Printscreen YT

javno objavili

DŽERUZALEM POST SE IZVINIO ZBOG TEKSTA O JASENOVCU Ne možemo dozvoliti da se istina o holokaustu otmu u korist političkih interesa

Društvo -

Redakcija izraelskog lista Džeruzalem post objavila je danas javno izvinjenje zbog objavljivanja spornog teksta čiji je autor David Goldman, u kom se navodi da je broj žrtava u logoru Jasenovac bio između 2.500 i 4.500, kao i da Srbija nema dokaze da ih je bilo više.

- Ne možemo dozvoliti da se činjenice i istina o holokaustu otmu u korist uskih političkih interesa - piše, između ostalog, u tekstu Džeruzalem posta.

Izraelski list izrazio je duboko žaljenje zbog objavljivanja teksta "Ovo sramotno ismevanje holokausta mora odmah da prestane" Australijanca Davida Goldmana u kom ismeva i omalovažava hrvatskog istoričara Iva Goldštajna, koji je odmah odgovorio u tekstu pod nazivom “Kolaž laži” objavljenom na portalu “Džeruzalem posta”.

Jasenovac
foto: Printscreen/TheJerusalemPost

Kako navode, Goldmanov tekst su objavili zbog politike portala da svojim čitaocima nudi širok spektar mišljenja.

- To je politika na koju smo ponosni, iako je povremeno zloupotrebljavaju. Najvažnija lekcija koju možemo izvući iz ovog incidenta je potreba da se nehotice pomogne u borbi za istinu o holokaustu. Kako je sve manje onih koji bi mogli da svedoče o svojim iskustvima o najvećem zverstvu čovečanstva, priče o holokaustu su postale bitka narativa, koje se koriste u različite svrhe - stoji u tekstu.

Dodaje se da i postoje različiti stavovi vezano za uloge Hrvata i Srba, kao i da osetljivost postoji podjednako u skoro svim zemljama u Evropi, uključujući Rusiju, Ukrajinu, Mađarsku i zapadnoevropske zemlje koje su nacisti pokorili u Drugom svetskom ratu.

- Istina je da su nacist upravljali koncentracionim i logorima smrti, ali su u mnogim zemljama među lokalnim stanovništvom našli voljne saradnike koji su bili spremni da pomognu u iskorenjivanju Jevreja. Ono do čega je ovo dovelo su dva uznemirujuća trenda koji utiču na istorijsku istinu holokausta - objavljeno je na sajtu Džeruzalem post.

Navode i da zbog budućih generacija i sećanja na šest miliona ubijenih Jevreja u holokaustu, ne sme se dozvoliti da se istorija revidira kako bi odgovarala nacionalističkim interesima, te da je upravo to bio problem s Goldmanovim tekstom.

Podsetimo, Goldman je u svom tekstu tvrdi da je broj žrtava ustaškog koncentracionog logora Jasenovac preuveličan i u tome istakao ulogu hrvatskog istoričara Goldštajna.

Goldšatjn mu je odmah odgvorio da je šokiran spektrom laži, distorzija i izmišljotina, i istakao da dok nije pročitao članak nikada nije ni čuo za Goldmana.

(Kurir.rs/Jerusalem post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track