02:04

PUŠTANJE NA SLOBODU TERORISTE BOSNIĆA: Jedna trećina zatvorenika se radikalizuje u zatvoru

usijanje dana

NAKON 7 GODINA BOSNIĆ IZLAZI NA SLOBODU: Iz zatvora izlazi opasna osoba koja može biti podstrek za neke naredne ekstremiste

Društvo -

Jedan od najopasnijih radikalnih islamista u Bosni i Hercegovini, Husein Bilal Bosnić, za deset dana izlazi na slobodu, posle sedam godina zatvora zbog javnog podsticanja na terorističke aktivnosti i organizovanje terorističkih grupa za ISIS.

Koliki je ekstremista vidi se po njegovim pretnjama koje je 2014. godine objavila Islamska država u svom propagandnom listu "Dabik", gde on kaže: "Ceo svet biće Islamska država. Naš je cilj da i Vatikan postane muslimanski".

Da li vreba opasnost zbog njegovog izlaska iz zatvora, da li će posle sedam godina ropstva biti još radikalniji, kao što prognoziraju bezbednjaci? Šta za čitav region, ali i svet znači jačanje islamskih militantnih grupacija, naročito posle toga što su Talibani zauzeli Avganistan? Kako regrutuju ISIS i Al Kaida?

Na ova i ostala pitanja u Usijanju Dana odgovaraće Dževad Galijašević, ekspert za bezbednost, islamski ekstremizam i teorizam, prof. dr Marija Đorić, stručnjak za terorizam i prof. dr Stevica Deđanski, Centar za razvoj međunarodne saradnje.

Dževad Galijašević, Marija Đorić, Stevica Deđanski, Usijanje dana
foto: Kurir

- On je iskorišćen kao dobar način da se stvarni sistem koji je kontrolisao terorističku infrastukturu u BiH da se zaštiti od napada - naveo je Galijašević.

- Svaka individua koja izađe iz zatvora, a koja je odležala kaznu za terorizam bi trebalo da oprođe određene provere. Treba analizirati sve faktore, vrlo je bitno da bitno u kakvom uverenju sa kakvim vrednostnim sistem ovaj okvalifikovani terorista izlazi - navela je Marija Đorić.

Dževad Galijašević, Marija Đorić, Stevica Deđanski, Usijanje dana
foto: Kurir

Kako je dodala Đorić, Bosnić će morati da bude na posmatranju 24 sata. Iz zatvora izlazi jedna veoma opasna osoba, koja može biti podstrek za neke naredne ekstremiste i teroriste.

- Opasniji su ekstremisti koji rade iz ubeđenja. Ubija nas narativ kada mi zaboravljamo zločine i zločince. Mi zaboravljamo i naše žrtve. Mi kao nacija imamo problem što zaboravljamo naše žrtve. Sa druge strane imamo ekstremiste koje države u regionu da tako kažem pothrannjuju - rekao je Deđanski.

Dževad Galijašević, Marija Đorić, Stevica Deđanski, Usijanje dana
foto: Kurir

Kada se pusti takva osoba na slobodu to niko ne može da kontroliše. Pogotovu to neće moći bosanske službe, eventualno će moći da kontrolišu neke više sile, dodao je Deđanski.

03:49

DŽEVAD GALIJAŠEVIĆ: U BiH deluje snažna Alkaidina infrastruktura

- Terorizam je organizovana delatnost ona podrazumeva i postojanje jake ideologije kao faktora. Vidimo da sve što govori pripada islamizmu, ali njegova organizacija je prilično sumnjiva - rekao je Galijašević.

Bilal Bosnić, on je podmetnut da bude parandna žrtve, istovremeno da se spreči cepanje takvog sistema unutar Bosne, dodao je Galijašević.

02:59

DEĐANSKI U USIJANJU DANA: Države u regionu pothranjuju teroriste, neće moći da kontrolišu Bilala Bosnića

- Opasni su ljudi kao što je Bosnić, jer se sa njima nikad ne zna. Amerika je imala interese da prepusti vlast Talibanima - smatra Deđanski.

Mi treba da štitimo naše interese, a velike sile da preuzmu odgovornost smatra Deđanski, dok je Đorić rekla da ovo što se dešava u Avganistanu treba da interesuje ceo svet.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track