ĐERLEK UPOZORAVA: Situacija u Novom Pazaru i Tutinu alarmantna, ako sad imamo toliko zaraženih, šta nas tek čeka u septembru
Foto: Pritnscreen/Youtube/RTS

kovid

ĐERLEK UPOZORAVA: Situacija u Novom Pazaru i Tutinu alarmantna, ako sad imamo toliko zaraženih, šta nas tek čeka u septembru

Društvo -

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže da broj novozaraženih u Tutinu i Novom Pazaru upozorava i naglašava da je hitno potrebno usvojiti nove mere kako se ne bi ponovio katastrofalni scenario kao prošle godine.

Đerlek je rekao da je Zavod za javno zdravlje Novi Pazar uputio hitan dopis kriznom štabu opštine Tutin da se održi hitna sednica i preporučio mere zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

- Što pre da se poveća broj vakcinisanih u Tutinu i da se 100 odsto poveća inspekcija i kontrola nad lokalima, okupljanjima, noćnim klubovima... U školama da se povećaju dežurstva minimum 50 odsto i da se ne mešaju učenici. Nadam se da će krizni štab to i prihvatiti - rekao je Đerlek za RTS.

Naveo je da će osnovci u Tutinu ići u školu kao i ranije dok će srednjoškolci nastavu pohađati onlajn. U Novom Pazaru će se prema njegovim rečima nastava održavati po modelu 1 (neposredno u školama) dok će srednja škola biti organizovana po modelu 2 (jedan dan u školi pa jedan dan onlajn).

- Situacija je zabrinjavajuća i alarmantna. U Tutinu je u julu bilo sedam novoobolelih, a u avgustu 536. Novi Pazar je u julu imao osam, a u avgustu 888 novozaraženih - rekao je Đerlek ističući da su glavni razlozi za lošu situaciju slab odziv na vakcinaciju, letovanja, nepoštovanja mera i masovna okupljanja.

Brojke, naglašava, upozoravaju i treba pokušati da se ne desi scenario od prošle godine kad je u tim gradovima situacija bila van kontrole.

- Ako sada imamo u Pazaru 888 novih slučajeva, pitanje je šta nas čeka u septembru - navodi državni sekretar Ministarstva zdravlja.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track