DIREKTORKA KOVID BOLNICE BATAJNICA: Možda ćemo morati i 4. dozu u februaru, imunitet kratko traje! Otkrila koja je njena vakcina
Foto: Marina Lopičić

dok se ne postigne kolektivni imunitet, vakcinacija na pola godine

DIREKTORKA KOVID BOLNICE BATAJNICA: Možda ćemo morati i 4. dozu u februaru, imunitet kratko traje! Otkrila koja je njena vakcina

Društvo -

Ona napominje da je svaka vakcina efikasna, ali da takva zaštita ne može biti stoprocentna. Valjda će se ovo jednom smiriti, dodaje doktorka

BEOGRAD - Možda ćemo morati da primimo i četvrtu dozu vakcine, u februaru, izjavila je direktorka bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević.

Kako je objasnila, "problem je u tome što je ovo novi i naučno nedovoljno istraženi virus i što će za njega, dok se ne postigne kolektivni imunitet, biti potrebno da se imunizujemo na šest meseci.

"Imunitet kratko traje, moramo da svi primimo treću dozu, možda i četvrtu u februaru. Dok se situacija ne smiri, a valjda će se smiriti jednom“, rekla je Adžić Vukičević za portal Nova.

dr Tatjana Adžić Vukićević, Tatjana Adžić Vukićević
foto: printscreen

Ona napominje da je svaka vakcina efikasna, ali da takva zaštita ne može biti stoprocentna. Adžić Vukičević je primila Sputnjik vakcinu, ruslom cepivu ostaje verna i kada je treća doza u pitanju.

"Zbog strukture vakcine koju sam dobila, moram ponovo da primim Sputnjik. Na mojoj vakcini je nosač adeno virus, ja moram da dobijem tu istu vakcinu, a kod ovih drugih cepiva može da se meša“, rekla je Adžić Vukičević.

Ona je ukazala i da u ovom talasu najčešće oboljevaju i najteže kliničke slike imaju mladi muškarci između 20 i 30 godina starosti, kojima je zajedničko i to da nisu vakcinisani.

"Najčešće je reč o povratnicima sa letovanja ili onima koji su bili na nekim većim javnim okupljanjima. Bolesni su danima, 10 i više dana leže kod kuće, piju lekove za skidanje temperature, ne javljaju se ni u kovid ambulante, ni izabranom lekaru“, precizirala je Adžić Vukičević.

Dr Tatjana Adžić Vukičević
foto: Printscreen RTS

"Kada im postane nepodnošljivo loše", opisala je doktorka, "oni frenetično trče u večernjim satima do Infektivne klinike, tada već imaju razvijenu obostranu upalu pluća. Kada padne mrak i ljude uhvati panika, u večernjim satima se dešava najviše prijema u Infektivnoj klinici".

"Nako toga oni najčešće dospevaju u Batajnicu, 20 posto onih koji stigne u Batajnicu su kandidati da odmah legnu u intenzivnu negu“, kaže Adžić Vukičević.

Prema njenim rečima, lekari u toj bolnici dočekuju i bore se za život pacijenata sa izrazito niskim nivoom kiseonika i obostranom upalom pluća.

"Svi parametri koji ukazuju na zapaljenje su im povišeni, iznureni su, bledi, otežano im je disanje. To su sve uglavnom mlađi pacijenti, muškarci. Korona je postala virulentnija i prijemčivija za muškarce. Pre svih, napada one nevakcinisane“, upozorava Adžić Vukičević.

"Virus traži put da opstane, a taj put su nevakcine osobe“, zaključila je direktorka bolnice u Batajnici.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja