Najnovije vesti

PANDEMIJA UGROZILA I STOČARSTVO: Situacija u mlekarstvu NEODRŽIVA! Veliki broj profesionalnih farmera će prestati sa proizvodnjom!
Foto: Shutterstock

alarmantno

PANDEMIJA UGROZILA I STOČARSTVO: Situacija u mlekarstvu NEODRŽIVA! Veliki broj profesionalnih farmera će prestati sa proizvodnjom!

Društvo
21:04h

Pandemija koronavirusa negativno je uticala na sektor stočarstva koji od početka godine beleži pad proizvodnje, prodaje i izvoza. Određivanje minimalne otkupne cene sirovog mleka, poreske olakšice, kao i pravo prečeg zakupa zemljišta, neke su od hitnih mera koje traže proizvođači kako bi se očuvala isplativost proizvodnje i zaštitila ova strateška grana poljoprivrede.

Kako je istaknuto na sednici odbora Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije (PKS), potrebno je da nadležna ministarstva usvoje nove, ali i ranije inicijative Komore i njenih članica, s ciljem da se očuvaju sektori mlekarstva, svinjarstva, govedarstva, živinarstva, ribarstva...

- Pandemija korona virusa uticala je na proizvodnju u stočarskom sektoru, poskupela je hrana za životinje i znatno su povećani drugi troškovi, što je dovelo u pitanje rentabilnost domaće proizvodnje - kaže Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS.

Mleko, imlek
foto: Shutterstock

Spoljnotrgovinska razmena stočarskih proizvoda beleži negativan bilans od 51 milion evra u prvoj polovini 2021. godine. Uvoz mleka i mlečnih proizvoda za šest meseci iznosi 51,9 miliona evra, a izvoz 39,3 miliona evra. Vrednost uvoza svinjskog mesa od januara do juna ove godine bila je 20,6 miliona, dok je izvoz iznosio 1,2 miliona evra, rečeno je na sastanku proizvođača stočarskih proizvoda i predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Vasa Džigurski, predsednik Udruženja proizvođača mleka Srbije ocenio je da je situacija u mlekarstvu neodrživa i upozorio da će veliki broj profesionalnih farmera prestati sa proizvodnjom. - Rešenje je da vlasnici mlekara plate mleko po ceni od oko 54 dinara po litru zajedno sa premijom - rekao je Džigurski.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede su najavili da će vlada uskoro usvojiti uredbu o povećanju premije za mleko što će biti značajno za oko 18.000 poljoprivrednih proizvođača, kao i da se radi na uvođenju sektorskog standarda za obeležavanje porekla domaćeg mesa.

šaran, riba
foto: Profimedia

Na sednici je predloženo i da se nadležnima upute inicijative, da se razlika u ceni žitarica koje su proizvedene u Srbiji izjednači sa cenama na svetskoj berzi, ribarima dozvoli izvoz šaranske ribe u EU, omogući jednak tretman na tržištu svih proizvođača meda i pristup fondovima.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja