PREDSEDNIK VUČIĆ POSLAO SNAŽNU PORUKU JOANIKIJU: Da u zdravlju, mudrosti i hrabrosti dugo i uspešno budete duhovni pastir
Foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

USTOLIČENJE NA CETINJU

PREDSEDNIK VUČIĆ POSLAO SNAŽNU PORUKU JOANIKIJU: Da u zdravlju, mudrosti i hrabrosti dugo i uspešno budete duhovni pastir

Društvo -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas mitropolitu Joanikiju čestitku povodom stupanja na tron mitropolita crnogorsko-primorskog, u kojoj je ukazao na značaj te eparhije za Srpsku pravoslavnu crkvu i istakao da je Srbiji stalo do prijateljstva i najbližih odnosa saradnje sa Crnom Gorom, čiju nezavisnost poštuje.

- Uoči Vašeg ustoličenja, kada stupate na tron mitropolita crnogorsko-primorskih, na tron Svetog Petra cetinjskog, preuzimajući ovo uzvišeno zvanje, ali i zvanje odgovorno i bremenito različitim iskušenjima, dozvolite mi da u ime građana Republike Srbije, a naročito nas pravoslavnih Srba, čestitam ustoličenje i poželim da u zdravlju, mudrosti i hrabrosti dugo i uspešno budete duhovni pastir u slavnoj Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, a u čast roda srpskog, roda Svetosavskog i roda pravoslavnog - piše u čestitki dostavljenoj Tanjugu, prenele su Novosti.

Predsednik Vučić je ukazao da eparhija crnogorsko primorska zauzima posebno mesto u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Joanikije
foto: Nemanja Nikolić

- Na prostorima koje Vam je odlukom Sabora Gospod poverio, rođene su i delovale mnoge znamenite ličnosti našeg naroda od Stefana Nemanje, ujedinitelja i rodonačelnika slavnih Nemanjića, svetog kneza Jovana Vladimira, do Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra cetinjskog, legendarnog vladike Danila Petrovića i patrijarha Arsenija Čarnojevića i Gavrila Dožića. Svi oni, ali i mnogi drugi, živeli su u teškim vremenima i borili su se da sačuvaju veru, čast, obraz i jedinstvo crkve i naroda, zato će jedan od vaših velikih saveznika u poslušanju koje ste dobili biti osmovekovna mudrost vaših prethodnika, velikih graditelja i branitelja. Na tom mestu, pre Vas nalazili su se, i naš narod vodili, veliki i znameniti episkopi i mitropoliti zetski, i mitropoliti crnogorsko-primorski, od Ilariona zetskog koga je postavio Sveti Sava, naš prvi arhiepiskop do mitropolita Amfilohija koga je u tron mitropolita uveo patrijarh Pavle - dodaje se u čestitki.

Vučić je, takođe, ukazao da se Republika Srbija, nakon mnogih iskušenja kroz koje je prošla, poslednjih godina 20. i prvih godina 21. veka, danas obnavlja, kako u duhovnom, tako i u materijalnom pogledu.

- Ona je dovoljno mudra da bude posvećena očuvanju i jačanju mira na ovim trusnim balkanskim prostorima, a od nedavno i dovoljno jaka da pomaže svim svojim ljudima, kako u otadžbini tako i van nje, da poštujući druge očuvaju svoje ime, jezik i pismo, svoju kulturu i duhovnost. Takvoj Srbiji je stalo do prijateljstva i najbližih odnosa saradnje sa Crnom Gorom, u kojoj živi veliki broj pripadnika našeg srpskog naroda, koji volimo i pomažemo, ali i Crnogorci sa kojima želimo da živimo u slozi, uzajamnom poštovanju i da delimo blagostanje. Poštujući državnu nezavisnost Crne Gore i pravo njenih građana da suvereno odlučuju o njenom putu spremni smo, i želja nam je, da naši odnosi u budućnosti pored prijateljstva budu prožeti saradnjom, kako na polju ekonomije, tako i svim drugim oblastima u kojima se naši interesi poklapaju - napominje se u čestitki.

Predsednik Vučić je dodao da se od svih nas očekuje da damo svoj doprinos opštem dobru i Srbija će to nastaviti da čini nesebično, rukovođena politikom očuvanja mira i jačanja zajedništva i saradnje sa svima koji dele ove vrednosti.

- Vaše Visokopreosveštenstvo, Primite moje srdačne čestitke povodom stupanja na tron mitropolita crnogorsko-primorskog - navodi se u čestitki.

(Kurir.rs/Novosti)

VUČIĆEVA PORUKA MITROPOLITU JOANIKIJU: Da u zdravlju, mudrosti i hrabrosti dugo i uspešno budete duhovni pastir!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track