Temelji Pošte Srbije postavljeni pre više od 200 godina
Foto: Tijana Rajković

Temelji Pošte Srbije postavljeni pre više od 200 godina

Društvo -

Stručna delegacija Pošte Srbije posetila je danas Veliki Borak, naselje u opštini Barajevo, gde je, prema dostupnim istorijskim podacima, tokom Prvog srpskog ustanka (1804-1813) ustanovljena prva poštanska služba na teritoriji današnje Srbije. Prema ovim podacima, smatra se da je kuća Milovanovića u Velikom Borku bila prvo poštansko zdanje korišćeno za potrebe organizovanog prenosa pošiljaka.

Istorijski izvori navode da je Skupština, koja je održana u Borku 1805. godine u prisustvu svih narodnih starešina, između ostalog, raspravljala i o zavođenju i uređenju pošta, što je uspostavilo temelje organizovane poštanske službe, koja je, kako se smatra, u vidu prve pošte počela s radom u kući Milovanovića u ovom selu.

pođte srbije
foto: Tijana Rajković

„Ovi istorijski podaci bacaju potpuno novo svetlo na istoriju poštanskog saobraćaja u Srbiji, koja se trenutno vezuje za 1840. godinu kada je otvaranjem prve pošte u Beogradu, počeo s radom javni poštanski saobraćaj u Srbiji nakon oslobađanja od turske vlasti. Imajući u vidu da je do današnjeg dana pošta ostala stub komunikacija i simbol povezanosti među ljudima, ali i stub povezivanja građana, poslovanja i države Srbije sa svetom, želimo da utvrdimo tačne istorijske činjenice i time dodatno osvetlimo nesumnjiv istorijski značaj poštanske delatnosti za razvoj srpskog društva“, izjavio je u Velikom Borku, v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević.

pođte srbije
foto: Tijana Rajković

Pored kuće Milovanovića u Velikom Borku, tokom Prvog srpskog ustanka, kao prvi zvanični začeci poštanskog saobraćaja u Srbiji, korišćene su turske menzulane pod kontrolom ustanika, preko kojih se odvijala komunikacija među ustanicima, kao i prenos pisama sa Srbima van Srbije (u Austriji i Trstu), sa Crnom Gorom, trgovcima od kojih su nabavljali oružje i hranu, a vršen je i veliki prenos diplomatskih pisama sa Turskom, Austrijom i Rusijom.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track