00:29

SRBIJA NA CRVENOJ LISTI EU: Otežana putovanja građanima

EU UKLONILA SRBIJU ZA ZELENE LISTE: Evo šta to znači za građane

Društvo -

Ambasadori zemlja članica EU 27 odobrili su danas na sastanku u Briselu da se Srbija skine sa liste zemlja bezbednih za putovanja preko spoljnih granica Šengena

Evropska unija je uklonila Srbiju sa takozvane "zelene liste" trećih zemlja čijim građanima je dozvoljen ulazak u EU na osnovama dobrih epidemioloških parametara.

To ne znači da je srpskim državljanima zabranjen ulazak u države EU, već da moraju da ispoštuju veći broj zahteva, u zavisnosti od toga na koju listu je neka zemlja članica stavila našu zemlju.

Cilj liste je da se usklade pravila za putovanja u EU, iako ne obavezuje članice koje slobodno vode svoju graničnu politiku. Prethodno su Srbiju sa "zelene liste" već uklonile države poput Nemačke, Češke, Rumunije, Kipra...

Ambasadori zemlja članica EU odlučivali su danas na sastanku u Briselu o tome koje će zemlje ostati, a koje će biti uklonjene sa "zelene liste" koja se ažurura dva puta mesečno.

Posebni zdravstveni komitet EU predložio je prethodno uklanjanje sa liste Srbije, Albanije, Japana, Jermenije, Azerbejdžana i Bruneja. Ova odluka bi trebalo da bude i zvanično formalizovana u Savetu EU do kraja nedelje. Lista koju svake dve nedelje ažuriraju ambasadori EU 27 predstavlja preporuku za zemlje članice prilikom odlučivanja o tome za koje treće zemlje će biti otvorene njihove granice odnosno na čije građene i putnike se neće primenjivati restriktivne mere.

U Savetu EU ističu da preporuka "nema zakonski karakter", a da su zemlje članice "odgovorne za primenu sadržaja preopruke". Građani trećih zemalja, uključujući sada i Srbiju, koje nisu na listi nisu i automatski blokirani za putovanja u EU. Svima koji imaju državljanstvo EU ili boravišne dozvole, članovima njihovih porodica i onima koji imaju opravdan razlog putovanja i dalje će biti dozvoljena putovanja u Šengen.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track