EU RAMPA: Srbija stavljena na CRVENU LISTU, u ove zemlje, poput Nemačke, moći će SAMO VAKCINISANI!
Foto: Nemanja Nikolić

kako ćemo putovati

EU RAMPA: Srbija stavljena na CRVENU LISTU, u ove zemlje, poput Nemačke, moći će SAMO VAKCINISANI!

Društvo -

Srbija će, usled velikog broja zaraženih koronavirusom i sve nepovoljnije epidemiološke situacije, biti stavljena na crvenu listu EU što će značajno otežati i putovanja naših građana.

Iako će svaka zemlja članica Unije pojedinačno donositi odluku o uslovima ulaska, naši građani će u pojedine zemlje kao što je, primera radi, Nemačka, moći da uđu tursitički samo ako su vakcinisani. Komitet stalnih predstavnika država članica EU (COREPER II) juče je razmatrao ažuriranje liste bezbednih trećih zemalja za putovanja u EU, a sudbina Srbije namenjena je i Albaniji, Japanu, Jermeniji, Azerbejdžana i Brunejima, ali do zaključenja ovog broja nisu saopštili svoju odluku.

Tatjana Matic
foto: Ana Paunković

Da je već bilo izvesno da nas uklone sa zelene liste, na koju smo dospeli sredinom juna, potvrdila je juče ujutro i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić koja je na RTS istakla da se epidemiološka situacija "alarmantno pogoršava", te da će Srbija verovatno biti vraćena na crvenu listu.

- Mnogo je za naše građane značilo što smo bili na zelenoj listi za putovanja. Činjenica je da ćemo verovatno da se se vratimo na crvenu listu i to će otežati putovanja. Vakcine koje priznaju u EU biće prihvaćene, a ostalima će biti potrebni PCR testovi. Možda neke zemlje zahtevati i karantin, sve zavisi od države do države - naglasila je Matićeva.

Kako su za Kurir potvrdili u Ministarstvu spoljnih poslova mnoge članice EU su ranije na ekspertskom nivou zatražile da se sve države u kojima je povećan broj obolelih skinu sa zelene liste, što se odnosi i na Srbiju.

- Očekuje se da će na sastanku COREPER II ambasadori država članica EU odobriti novu listu, a nakon toga, sledi formalno usvajanje pisanom procedurom Saveta EU u narednih nekoliko dana. Napominjemo da navedena odluka o listi bezbednih zemalja ima karakter preporuke EU, pa u tom smislu, povodom aktuelne epidemiološke situacije izazvane virusom kovida 19, svaka država članica EU donosi sopstvenu odluku u vezi sa tim pitanjem - naveli su u MSP.

Olakšice

Deca do 12 godina u Tursku bez ograničenja

Turska, 1A Travel
foto: Promo

I dok pojedine zemlje u Evropi pooštravaju uslove za ulazak naših sugrađana, Turska je u utorak donela novu uredbu o režimu ulaska koja nam čak daje neke olakšice.

- Građani Srbije i dalje će moći da putuju u ovu zemlju pod istim uslovima, uz jednu novinu. Dok je za odrasle uslov za ulazak nepromenjen, deci mlađoj od 12 godina ulazak u zemlju je slobodan bez ikakvih uslova. Ova mera, koja je do sada važila za decu do šest godina, velika je olakšica za porodice koje planiraju da iskoriste poslednje dane leta i posete neku od atraktivnih turskih destinacija - poručili su u Turskoj ambasadi. Naši građani u Tursku mogu ući sa potvrdom o vakcinaciji, o preležanom virusu kovid-19 u prethodnih šest meseci ili negativnim PCR testom.

Svakoj državi ponaosob biće ostavljena mogućnost, kao i pre, da za ulazak prihvate i Sinofarmovu vakcinu kao i sputnjik V. Međutim, neke zemlje EU, kao što su Nemačka i Češka, su Srbiju već stavile na crvenu listu, pa tako u Nemačku, bez problema mogu ući samo naši građani koji su potpuno vakcinisani vakcinama BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ili Johnson&Johnson. Svim drugim licima sa prebivalištem u Srbiji koja nisu vakcinisana navedenim vakcinama, kako navode na sajtu MSP, dozvoljen je ulazak u Nemačku samo u slučaju da obavljaju važnu funkciju ili da je njihovo putovanje neodložno.Najveći broj zaraženih u Evropi

U petak nove mere u Crnoj Gori

Sveti Stefan
foto: Profimeida / Volodymyr Melnyk

Evropski statistički centri registrovali su Crnu Goru prošle sedmice kao državu sa najvećim brojem novozaraženih korona virusom na 100.000 stanovnika od 52 zemlje u Evropi. Prema njihovim podacima, registrovano je 600,9 obolelih na 100.000 stanovnika. Na drugom mestu po broju novozaraženih je Gruzija, trećem tzv. Kosovo, četvrtom Ujedinjeno Kraljevstvo, a na petom Srbija, sa 317 novopozitivnih na 100.000 osoba. Da li će nove uslove putovanja doneti i Crna Gora znaće se, kako najavljuju podgorički mediji, 10. septembra kada istekne aktuelna naredba.

I Češka je, takođe, već stavila Srbiju na spisak zemalja sa veoma visokim rizikom od zaraze, odnosno u tamnocrvenu kategoriju. Putovanje je dozvoljeno samo za određene kategorije putnika koji imaju dozvolu za boravak, kao i za osobe koje su potpuno vakcinisane vakcinom Fajzer, Moderna, AstraZeneca ili Covishield (Astrazeneka proizvedena u Indiji).

Preporuka je da se pre putovanja na sajtu srpskog MSP informišete o detaljnim uslovima putavanja u svaku od zemalja EU.

00:29

SRBIJA NA CRVENOJ LISTI EU: Otežana putovanja građanima

Kurir.rs/Ružica Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track