Najnovije vesti

Vujović: Potvrđen "Kigali amandman", za bolju zaštitu ozonskog omotača
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

SAOPŠTENjE

Vujović: Potvrđen "Kigali amandman", za bolju zaštitu ozonskog omotača

Društvo

Poslanici u Skupštini Srbije potvrdili su danas jednoglasno Peti amandman na Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač - „Kigali amandman“, kojim države potpisnice preuzimaju obavezu da uspostave kontrolu potrošnje i upotrebe fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da je Montrealski protokol jedan od najuspešnijih međunarodnih sporazuma u oblasti zaštite životne sredine, a „Kigali amandman“ do sada ratifikovalo 124 države potpisnice.

- Usvajanjem "Kigali amandmana" Srbija je preuzela obavezu da postepeno smanjuje potrošnju fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte do određenog nivoa i po određenoj dinamici. Ratifikacija takođe otvara mogućnost da Srbija aplicira za finansijsku i tehničku podršku Multilateralnog fonda za implementaciju Montrealskog protokola, što mnogo znači u procesu pridruživanja EU - rekla je Vujović.

Ratifikacijom amandmana preuzima se i obaveza dostavljanja godišnjeg izveštaja o potrošnji i upotrebi fluorovanih gasova Ozonskom sekretarijatu i Sekretarijatu za Multilateralni fond.

- Fluorovani gasovi ne oštećuju ozonski omotač, ali utiču na globalno zagrevanje i klimatske promene, najvažnije globalne probleme koji su i pred našim vratima. Imajući u vidu da su posledice koje danas osećamo rezultat ponašanja od pre 50 i više godina, mi ćemo danas raditi više nego ikad, za čistiju budućnost generacija koje dolaze – rekla je Vujović.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track