POČELO UKLANJANJE DIVLJE DEPONIJE U OBREŽU: Konačno spas za građane! U ovom mestu se otpad nagomilovao 40 godina (FOTO)
Foto: Beta/Slobodan Miljević

zaštita životne sredine jedan od prioriteta vlade

POČELO UKLANJANJE DIVLJE DEPONIJE U OBREŽU: Konačno spas za građane! U ovom mestu se otpad nagomilovao 40 godina (FOTO)

Društvo -

Premijerka Ana Brnabić i ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović prisustvovale su danas u selu Obrež, u opštini Pećinci, početku radova na uklanjanju divlje deponije na kojoj se otpad nagomilavao oko 40 godina.

Predsednica vlade istakla je da je zaštita životne sredine, uz reformu vladavine prava, jedan od dva prioriteta Vlade Srbije u ovom mandatu.

- Ministarstvo za zaštitu životne sredine odvojilo je 75 miliona dinara za sufinansiranje uklanjanja divljih deponija - rekla je Brnabićeva i dodala da zbog nebrige duge decenijama, danas imamo mnogo posla.

1 / 8 Foto: Beta/Slobodan Miljević

Ona je istakla i da će se Vlada Srbije fokusirati na unapređenje kvaliteta i zaštite vazduha, na postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i upravljanje čvrstim otpadom, odnosno cišćenje divljih deponija.

- Država će uraditi svoj deo posla, ali svaki građanin, kao pojedinac treba da uradi svoj deo i da pazi gde odlaže otpad i baca smeće - rekla je Brnabićeve i dodala da se razmišlja i o upotrebi geoprostornih podataka kako bi se kontrolisali snimci i videlo gde se prave deponije, kako bi se moglo odmah reagovati.

Ana Brnabić, Obrez
foto: Beta/Slobodan Miljević

Dodala je da se paralelno sa uklanjanjem čvrstog otpada, pošumljavanjem i sličnim akcijama u borbi za zdraviju životnu sredinu radi na izgradnji postrojenja za odsumporavanje na našim termoelektranama za šta je od 2014. godine izdvojeno 600 miliona evra.

Tokom ovog meseca planira se uklanjanje 500 deponija u 43 grada i opštine, navela je ministarka Irena Vujović.

- U Srbiji postoji oko 3.500 deponija i smetlišta i radiće se na tome da se uklonjene deponije ponovo ne obnove. U prethodnom periodu Ministarstvo je raspisalo konkurs za čišćenje, ali treba znati da će odgovor države za neodgovorne pojedince biti mnogo jači, jer ne možemo dozvoliti da jedne te iste deponije čistimo svaki čas - istakla je Vujović.

Ana Brnabić, Obrez
foto: Beta/Slobodan Miljević

Predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić najavio je da bi radovi trebalo da budu gotovi za pet, šest dana i da će deponija posle biti zatvorena i stavljena rampa na ulazu. Opština Pecinci, prema njegovim rečima, godinama radi na uklanjanju divljih deponija, a do sada su već ukponjene deponije u Donjem Tovarniku, Ogaru, Šimanovcima i u Popincima.

- Izdvojili smo i sredstva za energetsku efikasnost u školama, pa se devet, od naših 15 škola, greje na gas i pelet, a i ostalih šest će se grejati na gas kada on prođe u naseljima gde se te škole nalaze - rekao je Đokić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track