Najnovije vesti

KURIR POKLANJA IKONE S LIKOVIMA SRPSKIH PATRIJARHA! Sutra poklon ikona s likom PATRIJARHA PAVLA i special nekretnine Sasomange.rs
Foto: Kurir

KURIR POKLANJA IKONE S LIKOVIMA SRPSKIH PATRIJARHA! Sutra poklon ikona s likom PATRIJARHA PAVLA i special nekretnine Sasomange.rs

Društvo
11:49h

Dnevne novine Kurir poklanjaju IKONE S LIKOVIMA SRPSKIH PATRIJARHA! U sredu, 15. septembra, dobićete IKONU S LIKOM PATRIJARHA PAVLA u zlatotisku i dodak specijal nekretnine SASOMANGE.RS - oglasnik za sve nekretnine u Srbiji!

Patrijarh Pavle je nesumnjivo jedna od ličnosti koje su obeležile istoriju Srbije na razmeđi 20. i 21. veka. Rođen je kao Gojko Stojčević 11. septembra 1914. godine u selu Kućanci, u Slavoniji, danas u Hrvatskoj, a onda u sastavu Austrougarske. Iskušenik Gojko Stojčević 1948. godine zamonašio se u manasitru Blagoveštenje i dobio monaško ime Pavle. Bio je 44. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve od 1990. do 2009. godine, a njegovo puno ime i titula glasili su Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Pavle.

Za vreme mandata patrijarha Pavla obnovljeno je i osnovano više eparhija. Obnovljena je Bogoslovija na Cetinju 1992. godine. Otvorena je 1994. godine Duhovna akademija Svetog Vasilija Ostroškog u Srbinju (Foča) i Bogoslovija u Kragujevcu 1997. godine, kao odsek Bogoslovije Svetog Save u Beogradu. Osnovana je i Informativna služba Srpske pravoslavne crkve Pravoslavlje Pres.

Pokrenuo je 1993. godine u Beogradu Akademiju za umetnosti i konzervaciju, sa nekoliko odseka (ikonopis, freskopis, konzervacija), sledećih godina nastava veronauke je vraćena u škole (2002), kao i Bogoslovski fakultet u okvire Beogradskog univerziteta iz kojeg su ga komunističke vlasti izbacile 1952. godine.

Imao je značajnu ulogu u prevazilaženju raskola mitropolije novogračaničke u Americi koji je trajao više decenija. Putovao je u Ameriku više puta (1996, 1998, 1999 i 2001) i u Australiju (2004). Po Beogradu je išao gradskim prevozom ili peške. Živeo je asketskim životom, sam je šio i krpio odelo i cipele, i obavljao ostale majstorske poslove u Patrijaršiji.

Patrijarh srpski gospodin Pavle je preminuo u Beogradu na Vojnomedicinskoj akademiji posle duže bolesti, u nedelju 15. novembra 2009. godine.

Kao drugi poklon dobićete SPECIJAL NEKRETNINE SASOMANGE.RS!

Čekaju vas oglasi za kupovinu, prodaju i izdavanje svih nekretnina u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Izdvojili smo najbolje iz ponude, a videćete i koje su najtraženije nekretnine i lokacije za stanovanje.

Sasomange je onlajn oglasnik, koji se sastoji od internet portala i aplikacija, dostupnih i za iOS i za Android platforme. Celokupnu ponudu oglasa možete pronaći na Sasomange.rs, gde vas čeka preko 640.000 aktivnih oglasa u više od 90 kategorija i potkategorija. Sasomange – jedno mesto na kom ima sve!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track