Najnovije vesti

DOGOVOR POSLE 30 GODINA: Okončana raspodela nepokretnosti nekadašnje SFRJ, podeljena imovina, Srbiji nekretnine širom sveta
Foto: Shutterstock, Profimedia

umetnine nestale

DOGOVOR POSLE 30 GODINA: Okončana raspodela nepokretnosti nekadašnje SFRJ, podeljena imovina, Srbiji nekretnine širom sveta

Društvo

Dogovorom država sukcesora bivše SFRJ na poslednjem sastanku u Sarajevu, Srbiji su dodeljeni objekti ambasade u Kopenhagenu, deo ambasade i pomoćni objekat u Nju Delhiju i stan u Trstu, a sa BiH i Severnom Makedonijom delićemo ambasadu/rezidenciju u glavnom gradu Bolivije La Pazu.

- Na ovaj način u potpunosti je okončana raspodela nepokretnosti bivše SFRJ iz Dodatka Aneksa B Sporazuma - prenosi RTS navode Tanjuga.

Inače, 20. sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ - sprovođenje Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije, održan je u Sarajevu 13. i 14. septembra.

Sastanku su prisustvali ovlašćeni predstavnici svih država sukcesora bivše SFRJ - iz BiH Bakir Sadović, Hrvatske Petar Uzorinac, Severne Makedonije Borčo Damjanov, Slovenije Jožef Drofenik i iz Srbije Slavica Jelača.

Dnevni red je obuhvatio niz aktuelnih tema u procesu raspodele diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ, a sastanak je okončan usvajanjem Rezolucije, odnosno donošenjem niza konkretnih odluka o raspodeli deset nepokretnosti bivše Jugoslavije.

Srbiji su ovom raspodelom dodeljeni objekti ambasade u Kopenhagenu, deo ambasade i pomoćni objekat u Nju Delhiju, stan u Trstu, dok će sa BiH i Severnom Makedonijom deliti ambasadu, rezidenciju u La Pazu.

Takođe, otpisane su dve nepokretnosti za koje je, nakon provere imovinsko-pravnog i faktičkog statusa, nesumnjivo utvrđeno da nikada nisu bile ili više nisu u vlasništvu bivše Jugoslavije.

Postignut je i konačan dogovor u vezi sa podelom zemljišta u okviru fizičke podele diplomatskog kompleksa bivše SFRJ u Braziliji, a dogovorena je i fizička podela diplomatskog kompleksa u Nju Delhiju.

Verifikovana je i ažurirana lista umetničkih dela, koja su se nalazila u diplomatsko-konzularnim predstavništvima bivše države, o čijem faktičkom stanju nema podataka, koja će se uputiti Interpolu radi potrage i preduzimanja daljih mera iz njihove nadležnosti.

U Ministarstvu spoljnih poslova dodaju da je sastanak u Sarajevu protekao u konstruktivnoj i radnoj atmosferi, a da je uprkos kompleksnosti procesa sukcesije kompromisno ostvaren zajednički napredak i donete značajne odluke.

Naredni sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše Jugoslavije održaće se do sredine sledeće godine u Zagrebu.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track