Najnovije vesti

dan jedinstva

RADULOVIĆ U USIJANJU: Drugi narodi u regionu nisu uspeli sami da izdejstvuju slobodu DIVNO VIDETI TROBOJKU NA SVAKOM PROZORU

Društvo
21:59h

Srbija i Republika Srpska prvi put obeležavaju zajednički praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

U svim opštinama u Srbiji i Republici Srpskoj trgovi i centralne ulice okićeni su narodnom i državnom zastavom. Praznik je zajednički obeležen u Srbiji i Republici Srpskoj i u svim sredinama u kojima žive Srbi širom sveta simbolizujući jedinstvo srpskog naroda.

Očuvanje nacionalnog identiteta tema je i večerašnjeg Usijanja, a gost emisije bio je vojni analitičar Vlade Radulović koji je ocenio da nam je ovakav praznik bio potreban pre mnogo godina.

- Divno je videti srpske zastave na svakom prozoru - rekao je Radulović.

Analitičar se osvrnuo na naoružanje srpske vojske na početku prošlog veka.

- Naša vojska, istini za volju, oslabljena balkanskim ratovima, dobila je novu snagu od našeg stanovništva iz oslobođenih krajeva, a to je rezultiralo time da smo uspeli da odbijemo tri austrougarske ofanzive pre povlačenja - rekao je Radulović.

Usijanje
foto: Printscreen Kurir Tv

Bili smo prema njegovim rečima jedna od prvih armija koja je koristila ručne bombe.

- Ne zaboravite i da je Srbija tokom rata sa Bugarskom na jedan dan zaustavila dejstva da bi prošao sanitet sa medicinskom opremom. Imamo nesreću da smo sa Bugarskom uvek na različitim stranama - kaže Radulović.

Drugi narodi u regionu prema njegovim rečima nisu uspeli sami sebi da izdejstvuju slobodu.

- Mislim da je bila neverovatna greška praviti Jugoslaviju i uvlačiti u nju ljude koji su do juče bili na protivničkim stranama - smatra Radulović.

A gde je srpska vojska danas?

- Mi pre svega nikada nismo bili ekspediciona vojska već odbrambena. Sada je period jačanja ratne tehnike. Zalečili smo mnoge rane, ali već sada moramo da razmišljamo koji će avion čuvati srpsko nebo od 2030. godine - kaže Radulović.

Političari iz Zagreba prema njegovim rečima stalno skupljaju jeftine poene na račun srpskog naoružavanja.

- Uvek je dobro plašiti narod sa dešavanjima u Srbiji. Njima smeta srpska trobojka. Njima smeta čak i ćirilična tabla - rekao je Radulović.

Današnji praznik slavi se inače na dan kad je probijen Solunski front. Vanvremenska simbolika ogleda se u činjenici da je reč o danu kad je 1918. godine posle više od dve godine došlo do konačnog proboja Solunskog fronta i početka oslobođanja zemlje.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track