01:38

PORUKA DR MILJKA RISTIĆA NEVAKCINISANIM KOLEGAMA

OBAVEZNA VAKCINACIJA, DA ILI NE?

PORUKA DR MILJKA RISTIĆA NEVAKCINISANIM KOLEGAMA: Kažite da ne priznajete vakcinu, odreknite se diplome i pocepaje svoju licencu

Društvo -

Prema odluci francuske i grčke vlade, svi zdravstveni radnici koji nisu vakcinisani protiv korona virusa suspendovani su s posla.

Kurir televizija proverila je u kojoj meri bi ljudska prava bila ugrožena kada bi se ista pravila odnosila i na naše medicinsko osoblje?

Zbog toga što prema Hipokratu nijedan zdravstveni radnik ne bi smeo da na bilo koji način naudi pacijentu, lekari pozdravljaju odluku o suspenziji nevakcinisanog medicinskog osoblja, iako strahuju da će time da se poremete redovne operacije i pregledi u bolnicama.

vakcinacija
foto: Kurir TV

Prof. dr Miljko Ristić iz Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" kaže da je takav korak apsolutno opravdan.

"Niko ne tera te radnike. Onda se vi odreknite vaše diplome, pa kažite ja ne priznajem vakcinu, cepam svoju licencu, pa onda ne morate raditi. Mislim da je ta odluka potpuno na svom mestu" , kaže dr Ristić.

Da je na mestu, tvrde i pravnici. Kažu da ljudska prava ne bila ugrožena ovakvom sankcijom, ali da bi ona zaživela u Srbiji, neophodno je da budu ispunjeni zakonski preduslovi.

vakcinacija
foto: Kurir Tv

Katarina Golubović, Komitet pravnika za ljudska prava dodaje da je neophodno, pre svega, da vakcinacija za njih bude obavezna.

"Za to je neophodno da postoji predlog Instituta i uz saglasnost Komisije, nadležni ministar zdravlja bi mogao da uvede obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike", objašnjava Golubovićeva.

Slično misle i građani Beograda, koji u našoj anketi navode da nevakcinisani medicinski radnici ne bi trebalo da rade, da bi trebalo da budu odgovorni, ali i da svako ima pravo da izabere jer je to stvar lične odluke.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:24

OD JUTROS VEĆE GUŽVE ZA 3. DOZU NA BEOGRADSKOM SAJMU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track