ADVOKAT ZA KURIR: Iz izmenjenog stava VKS proizilazi da će svi klijenti koji imaju proces s bankom IZGUBITI: Evo koliko će platiti
Foto: Profimedia

izmena stava vrhovnog kasacionog suda

ADVOKAT ZA KURIR: Iz izmenjenog stava VKS proizilazi da će svi klijenti koji imaju proces s bankom IZGUBITI: Evo koliko će platiti

Društvo -

Nakon izmene pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda da banke koje posluju u Srbiji imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita i troškove osiguranja stambenog zajma kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), advokati upozoravaju da će u slučaju primene ovog stava oko 200.000 građana koji su tužili banke morati bankama da isplate oko 90 miliona evra za sudske troškove.

Advokat Nemanja Injac rekao je za Kurir da su ti troškovi u najmanju ruku procenjeni na 90 miliona evra, što znači negde u proseku oko 450 evra po građaninu. - S obzirom na to da odluka ostaje na banci, oni sigurno neće propustiti tu priliku da naplate novac za sudske troškove od klijenata ili da se odreknu para. Ovo je ogromna šteta ne samo za građane koji će imati veliki udar na džep već i ogromna šteta za državu - istakao je Injac.

Prema njegovim rečima, u poslednje tri godine je sudska praksa potpuno ujednačena, a sve presude su donete u korist građana i sve su zasnovane na stavu VKS iz 2018. godine da su banke nezakonito naplaćivale troškove obrade kredita.

- Tri godine kasnije, VKS menja svoj stav, potire stotine hiljada presuda koje su dosad donete i kaže da su banke imale pravo da pljačkaju građane. VKS, koji je i sam primenjivao stav iz 2018. godine i zadužen je da ujednačava sudsku praksu, sada radi upravo suprotno i unosi razdor i haos, potire svaku pravnu sigurnost i gura sopstvene građane u propast, sve u korist banaka. Ukoliko sudovi počnu da primenjuju nov stav VKS, 200.000 građana koji su tužili banke biće dužno da plati bankama u najmanju ruku oko 90 miliona evra sudskih troškova - objasnio je Injac.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track